Nieuws/Binnenland
906794
Binnenland

Vier op de tien jaarlijks naar sportevenement

Het bezoeken van sportevenementen in Nederland is populair. Vier op de tien volwassen Nederlanders gaan ieder jaar wel eens naar zo'n evenement toe, als deelnemer of toeschouwer. Dat blijkt uit het rapport Sportevenementen in Nederland van het Mulier Instituut dat maandag wordt gepubliceerd.

Het gaat om 5,2 miljoen mensen, die samen goed zijn voor 77 miljoen bezoeken en daarbij ongeveer 1 miljard euro uitgeven. Tot de meest bezochte sportevenementen behoren onder meer de Marathon Rotterdam (925.000) en de Nijmeegse Vierdaagse (850.000).

De overheid steekt naar schatting jaarlijks 30 miljoen euro in sportevenementen. In de periode 2012-2013 investeerde het Rijk per jaar gemiddeld 4,7 miljoen euro, zo'n 4,5 procent van de uitgaven aan sport door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Sportevenementen zorgen er niet meteen voor dat er ook meer gesport wordt, stellen de onderzoekers. De evenementen spreken namelijk vooral mensen aan die zelf al sporten.

Het eerste exemplaar van het rapport Sportevenementen in Nederland wordt maandagmiddag in Rotterdam overhandigd aan Bart Zijlstra, directeur sport van het ministerie van VWS.