Nieuws/Binnenland
906803
Binnenland

'Roemer eerlijk over inschattingsfout'

Fractieleider Emile Roemer van de SP heeft een „inschattingsfout” gemaakt door de algemene politieke beschouwingen in te gaan zonder een door het Centraal Planbureau doorgerekende tegenbegroting. Roemer had moeten beseffen dat hij door andere partijen daarover doorgezaagd zou worden.

Maar in een fractievergadering dinsdag heeft Roemer die fout eerlijk toegegeven. Dat laat volgens partijvoorzitter Jan Marijnissen, jarenlang zelf partijleider van de SP, zien dat die partij anders is dan andere. „Ik vond het een verheffende vertoning. Het was bijzonder om te zien hoe de hele fractie zich na diens uitleg achter Roemer schaarde.”

De SP was van plan geweest voor de algemene beschouwingen van vorige week met een doorgerekende tegenbegroting te komen, zegt Marijnissen. Ze had die op een persconferentie willen presenteren. Maar het planbureau deed moeilijk, omdat de SP-voorstellen te ver zouden afwijken van het kabinetsbeleid. „Daarom wilden we de tegenbegroting pas deze week naar buiten brengen bij de financiële beschouwingen.”

Marijnissen vindt het te prijzen dat Roemer erkent dat dat fout is gegaan. „Daar moet je niet moeilijk over doen.” Maar hij wil wel een discussie over de rol van het CPB. Hij vindt dat dit onder het ministerie van Economische Zaken vallende instituut een te grote invloed heeft op politieke partijen. „Daar moeten we van af.”