Nieuws/Binnenland
906804
Binnenland

Vijf jaar cel voor inbreker

Een 31-jarige man uit Venlo is dinsdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot vijf jaar cel voor een reeks inbraken en het bedreigen van een agente. De crimineel sloeg tussen juli en november 2013 negen keer toe in Leende, Maasbree, Overasselt, Sint-Oedenrode en Velddriel. Hij maakte onder meer auto’s, geld en sieraden buit.

De serie-inbreker liep in januari van dit jaar tegen de lamp in Leerdam. Toen de politie hem wilde aanhouden, probeerde hij in zijn auto weg te komen. Hij trapte het gaspedaal diep in en reed recht op een agente af. Zij kon maar ternauwernood opzij springen.

Het Openbaar Ministerie houdt de man ook nog voor dertien andere inbraken verantwoordelijk, maar volgens de rechtbank is daar onvoldoende bewijs voor. Wel weegt de rechter in de strafmaat mee dat de man een onverbeterlijke crimineel is. Zo heeft hij nog een aantal andere inbraken bekend die niet ter zitting zijn behandeld en is hij in het verleden eerder tot aanzienlijke gevangenisstraffen veroordeeld voor soortgelijke delicten.

,,De man is kennelijk niet bereid zijn criminele gedrag te veranderen. Hij heeft toegeslagen in woningen, terwijl dit bij uitstek plaatsen zijn waar bewoners zich veilig moeten kunnen voelen", aldus de rechtbank. ,,Daarnaast brengt een inbraak voor de benadeelden materiële schade en overlast met zich mee. De man heeft zich hiervan niets aangetrokken. Bovendien heeft hij een politieagente bedreigd. Daarbij probeerde hij op volstrekt onverantwoorde wijze uit handen van de politie te blijven."

Een 20-jarige handlanger van de man, eveneens uit Venlo, kreeg drie maanden cel.