Nieuws
906809
Nieuws

SBM Offshore claimt bij verzekeraars over Yme

SBM Offshore heeft een claim bij zijn verzekeraars neergelegd met een omvang van 1,3 miljard dollar (1 miljard euro). Dat bevestigde een woordvoerder van het concern dinsdag naar aanleiding van berichtgeving op onder meer de website van The Insurance Insider.

De claim heeft betrekking op het Noorse probleemproject Yme, dat SBM Offshore bouwde voor het Canadese Talisman Energy. Met het geld wil SBM Offshore onder meer de mislukte bouwwerkzaamheden dekken. Een woordvoerster van SBM Offshore noemde de details van de claim verder vertrouwelijk en gaf aan dat het proces nog in een vroeg stadium is. ,,De claim is begin september bij de herverzekeraars ingediend.''

De zegsvrouw gaf aan dat een eventuele uitkering gedeeld zal worden met Talisman. De namen van de verzekeraars kon ze niet geven, The Insurance Insider sprak onder meer van Swiss Re.

Hoofdpijndossier

SBM trof in maart 2013 een schikking met Talisman inzake het hoofdpijndossier. Daarbij werd afgesproken dat Yme zou worden ontmanteld en alle bestaande contracten en arbitrage worden stopgezet. SBM betaalde Talisman 470 miljoen dollar om bij te dragen in de kosten van de ontmanteling van de productie-eenheid van Yme.

Eerder schreef de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie al honderden miljoenen dollars af op het Yme-project.