Nieuws/Binnenland
906811
Binnenland

Polderjihadi’s werkten vanuit ’basis’ Brussel

De twee Haagse polderjihadisten die door de Belgische justitie worden verdacht van het beramen van een aanslag op het hoofdkwartier van de Europese Commissie, hadden de explosieven daarvoor al in huis. Adil U. (33) en Zeyneb K. (28) zouden ook andere jihadisten hebben geleerd bommen in elkaar te knutselen.

Dat melden bronnen aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

De verdachte jihadisten hebben de afgelopen maanden voornamelijk gewerkt vanuit hun ’basis’ in Brussel. Ze vertrokken anderhalf jaar geleden naar de Belgische hoofdstad vanuit hun woning  in de Fannius Scholtenstraat aan de rand van de Haagse Schilderswijk. Het huis, dat recht in het zicht staat van politiebureau Hoefkade, staat nog wel op hun naam. Een buurman vertelt aan De Telegraaf dat er sinds het vertrek van het extremistenkoppel iedere keer gezinnen tijdelijk in de woning trekken: „Ze zijn allemaal van Marokkaanse afkomst. De mannen hebben een grote baard. Wie het precies zijn en wat ze doen? Ik heb geen idee!”

Over de 33-jarige ’uiterst gevaarlijke’ Adil is op internet niet veel meer te vinden dan een leeg profiel op een datingwebsite. Hij werd samen met zijn vrouw in de eerste week van augustus op het Brusselse vliegveld Zaventem gearresteerd. Het stel keerde terug uit Turkije, maar was vermoedelijk kort daarvoor nog in Syrië geweest.

Op de dag van de aanhouding werden er in hun woningen in Den Haag en Brussel huiszoekingen verricht. Dat gebeurde in Nederland onder begeleiding van een speciaal politieteam dat alleen wordt ingezet in het geval van extreem gewelddadige situaties of acties die te maken hebben met terrorisme. In de hofstad zijn computers en jihadistisch materiaal in beslag genomen. In de Belgische hoofdstad werd nog meer belastend materiaal gevonden: vuurwapens en kogelvrije vesten.

Broer

Bij de broer van Adil en diens vrouw in de Haagse Moerwijk is eveneens een inval gedaan. Het zou gaan om een voormalige drugsdealer die nu helemaal in de ban is van ISIS. Een Schilderswijker zegt dat hij afgelopen week nog met hem gesproken heeft. Buurtbewoners weten niets over hem te vertellen.

Adil en Zeyneb worden behalve het plannen van een aanslag ook verdacht van deelname aan een terroristische groepering, overtreding van de wapenwet en financiering van terrorisme. Bij de Europese Commissie was gistermiddag geen enkele extra beveiliging te zien.