Nieuws
906819
Nieuws

Wokwonder uit Azië is welkom

Aziatische restaurants krijgen tijdelijk meer ruimte om gespecialiseerde chef-koks uit Azië te halen. Nederland zal meer werkvergunningen afgeven voor dit soort ’wokwonders’.

Dat melden bronnen aan De Telegraaf.

Het soepelere vergunningregime is slechts van beperkte duur. Er gaat een streep doorheen zodra er Nederlandse chef-koks afstuderen die net zo goed zijn als de ’sushichefs’ uit Azië.

Aziatische restaurants liggen al enige tijd in de clinch met minister Asscher (Sociale Zaken). Asscher wil de regels in de branche aanscherpen. Maar daardoor kunnen Aziatische koks geen tewerkstellingsvergunning meer krijgen. De restaurants zitten in zak en as. Zij menen dat chef-koks uit Azië onmisbaar zijn, omdat hun niveau hoger is dan Nederlandse koks.

Wokakkoord

Na maanden van touwtrekken is er nu een ’wokakkoord’ ophanden. Bronnen melden dat de minister met de Aziatische horeca en het UWV heeft afgesproken dat er tijdelijk voor Aziatische kookspecialisten meer tewerkstellingsvergunningen zullen worden afgegeven. In de tussentijd moeten de restaurants hun kennis overdragen aan Nederlandse opleidingen (roc’s), zodat daar Nederlandse aspirant-koks kunnen worden opgeleid. Zodra deze Hollandse chefs afstuderen, gaat de vergunningenkraan weer dicht.

VVD-Kamerlid Ziengs, die op het wokakkoord heeft aangestuurd, reageert verheugd. ,,Dit is een oplossing met alleen maar winnaars: tevreden horeca en perspectief op werk voor Nederlandse aspirant-koks".