Nieuws/Binnenland
906827
Binnenland

'Weerbureau zag extreme regen Kockengen niet'

De voorspellingen van weerbureau MeteoVista over de extreme regen die Kockengen in juli blank zette, zaten er volledig naast. Het weerbureau, dat in Nederland vooral bekend is als weeronline.nl, voorspelde de hoeveelheid regen die zou vallen verkeerd en gaf zelfs tegenstrijdige berichten uit. Waterschap De Stichtse Rijnlanden, dat het handelen mede op deze voorspellingen baseert, nam daardoor vooraf niet genoeg maatregelen.

Dat staat in een rapport dat adviesbureau Twynstra Gudde op verzoek van de gemeente Stichtse Vecht en het waterschap heeft opgesteld.

In het Utrechtse Kockengen stond 5 dagen lang ruim een halve meter water, nadat op 28 juli extreem veel regen viel. In en rond Kockengen viel die dag tussen de 135 en 175 millimeter regen. In Amsterdam regende het ook heel hard. Dat water werd afgevoerd naar de polders rond Kockengen, die daardoor al helemaal vol stonden voor de grootste hoosbui in Utrecht viel.

Weeronline.nl zegt in een reactie dat hun meteorologen het schap al op 27 juli hebben gewaarschuwd dat er veel regen zou vallen. Op 28 juli is die waarschuwing aangescherpt. „Er was die dag driemaal contact met het schap en in onze logboeken komt geen tegenstrijdigheid voor”, aldus de woordvoerder. Volgens het weerbureau is het sinds 1901 maar zesmaal voorgekomen dat er zoveel regen op één dag op één plek viel.

Weeronline.nl noemt de conclusie van de onderzoekers „voorbarig en vervelend, want ze hebben hun licht niet bij ons opgestoken.”