Nieuws/Binnenland
906831
Binnenland

Hof: geen vervolging na alcoholslot

Het Openbaar Ministerie mag mensen die een alcoholslot in hun auto hebben gekregen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), niet verder vervolgen. De installatie van het alcoholslot is straf genoeg.

Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag geoordeeld. Volgens het Hof zou verdere vervolging voor hetzelfde feit dubbelop zijn. Dat is wettelijk verboden. Het OM is van mening dat installatie van een alcoholslot een bestuursrechtelijke sanctie is die buiten het strafrecht valt.

Dronken

Het CBR kan het inbouwen van een alcoholslot verplicht opleggen als iemand dronken achter het stuur wordt betrapt, ook als het een eerste overtreding betreft. Installatie kost tussen de 4.000 en 5.000 euro, en de drankrijder moet dat zelf betalen. Bij het weigeren van het alcoholslot wordt het rijbewijs van de automobilist voor vijf jaar ingenomen.

De zaak was aangespannen door drie mensen die waren veroordeeld voor het rijden onder invloed, nadat ze al een alcoholslot hadden gekregen.

Het alcoholslot is een apparaatje waarin mensen voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet. Ook tijdens de rit moet er op onregelmatige momenten worden geblazen. Beginnende bestuurders krijgen een alcoholslot als ze 1 tot 1,8 promille alcohol in hun bloed hebben. Bij ervaren bestuurders ligt de ondergrens op 1,3 promille.