Nieuws/Binnenland
906836
Binnenland

Kankerpatiënte kan vaker vruchtbaar blijven

Slechts één op de tien vrouwelijke kankerpatiënten onder de veertig krijgt informatie over mogelijkheden om de vruchtbaarheid te behouden. Veel te weinig, vindt promovenda Lobke Bastings van het Radboudumc.

Wanneer meisjes en vrouwen tussen nul en veertig jaar voor kanker worden behandeld, kan die behandeling een streep zetten door de (toekomstige) kinderwens. Chemo- of radiotherapie kan namelijk forse schade veroorzaken aan de eierstokken of de baarmoeder. Maar zo’n behandeling tegen kanker hoeft niet noodzakelijkerwijs tot onvruchtbaarheid te leiden.

Voordat de behandeling begint, kunnen namelijk eicellen, embryo’s of stukjes eierstokweefsel worden ingevroren. Knapt de patiënt op na de behandeling en is ze inderdaad onvruchtbaar geworden, dan kunnen eicellen worden bevrucht en embryo’s - zoals gebruikelijk bij de gewone IVF - in de baarmoeder worden geplaatst. Of kunnen stukjes eierstokweefsel worden teruggeplaatst. In veel richtlijnen is daarom het advies opgenomen om vrouwen onder de veertig jaar nadrukkelijk op die mogelijkheden te wijzen. Zijn ze geïnteresseerd, dan kunnen over alle aspecten ervan in gesprek met een gynaecoloog.

'Veel te weinig'

Lobke Bastings stelt in haar promotieonderzoek dat in 2011 minder dan tien procent van de betreffende vrouwen daadwerkelijk is doorverwezen. Voor meisjes ligt dat percentage zelfs nog een stuk lager.

“Dat is echt veel te weinig”, zegt Bastings. “Wij vinden dat patiënten die worden behandeld met het oog op genezing altijd geïnformeerd moeten worden over de bestaande mogelijkheden om hun vruchtbaarheid te behouden. Behalve als ze zelf aangeven, dat ze daarin niet geïnteresseerd zijn. Bij een optimale doorverwijzing zou volgens ons 70 tot 80 procent van de vrouwen onder de 40 bij wie kanker is geconstateerd willen weten wat de mogelijkheden zijn om vruchtbaar te blijven. In Nederland gaat het om 1600 tot 1900 meisjes en vrouwen per jaar. Naar verwachting kiest de helft van hen vervolgens ook daadwerkelijk voor een van de beschikbare technieken."