Nieuws/Binnenland
906838
Binnenland

Overheid plaagt zzp’er #zucht

Op deze plek roddel ik uiteraard nooit – met naam en toenaam – over mijn klanten. Ik zou wel gek zijn! Maar vandaag maak ik een uitzondering. Omdat ik flab-ber-gas-ted ben. We leven namelijk in een heel raar land! Mijn klant in deze schokkende column heet…. De Overheid.

Om te beginnen: mijn offertes laten niets aan duidelijkheid te wensen over. Zo stel ik dat de klant altijd verantwoordelijk is voor het op tijd aanleveren van codes of referenties, die ik op mijn nota kan plaatsen, zodat deze door de klant correct administratief kan worden verwerkt en dat er dus op tijd kan worden betaald. Of, als er andere noodzakelijke gegevens van mij nodig zijn; zoals een handtekening op een geheimhoudingsverklaring. Of het kenteken van mijn auto als ik het (overheids)terrein betreed. Noem het maar op. Alles wat niet wordt gevraagd maar wel achteraf nodig blijkt te zijn, om de betaling in gang te zetten, kan uiteraard geregeld worden, maar er worden dan extra kosten door mij in rekening gebracht. Zo simpel is het. Tijd is geld. Ik heb namelijk meer te doen dan achteraf de administratie van de ander op orde te brengen.

VAROnlangs een leuke opdracht voor De Overheid gedaan. En u raadt het al. Betaling bleef uit. De reden van de non-betaling werd na dagenlang heen en weer gebeld te hebben, plots duidelijk. Men wilde van mij – om het factuurbedrag te kunnen betalen – een Verklaring Van Goed Gedrag én men wenste een kopie van mijn ID-bewijs. En, men vroeg een VAR-verklaring. Historisch trouwens: ik ben al 14 jaar ZZP’er en nog nooit heeft iemand me om een VAR-verklaring gevraagd. Pas als ik alles zou hebben ingeleverd, zou betaling volgen. Niet eerder.

Ik zeg: zucht.

Want, als eerste: hebben ze bij het verstrekken van de opdracht niet gelezen wat er in mijn offerte staat over het aanleveren van de benodigde gegevens? Er staat in ieder geval handtekeningen en parafen onder de offerte. Dús: ze hebben het gelezen en zijn akkoord.

En, ten tweede: hoe kun je een Verklaring Van Goed Gedrag verlangen als het werk al is afgerond? Dien je zo’n verklaring niet beter van te voren te vragen? Lijkt een beetje op het plaatsen van brandblussers als het gebouw al is afgebrand.

Plagen!En dan dat ID-bewijs. Weten die ambtenaren echt niet dat niemand je mag verplichten een kopie van je identiteitsbewijs achter te laten? Tjonge, wat kan De Overheid een hardwerkende ZZP’er plagen!

Ik heb voor wat betreft dat laatste de ambtenaren geërgerd doorverwezen naar de site van het College Bescherming Persoonsgegevens. Daar staat het allemaal letterlijk op. Ja, ze mogen je ID-bewijs wel inzien en ze mogen een pasnummer noteren. Maar nogmaals: ze mogen je nooit om een kopie vragen.

BeloftesUiteindelijk heb ik wel betaling ontvangen, omdat ik die kopie gewoon heb opgestuurd. (Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iemand met mijn identiteit te koop zou willen lopen). De Verklaring Van Goed Gedrag én de VAR heb ik in dezelfde enveloppe gedaan. De extra kosten – veroorzaakt door vooral tijdverspilling, ergernis en moeite - zie de beloftes in mijn offerte – zijn vanzelfsprekend in rekening gebracht. Afgelopen week ontving ik dat extra bedrag: 350 euro!

Ik ga er een CityTrip van boeken.

En daar dank ik u – als belastingbetaler – hartelijk voor! Wat leven we toch in een raar land!