Nieuws/Binnenland
906849
Binnenland

Europese Commissie verscherpt beveiliging

De Europese Commissie gaat de veiligheidsmaatregelen rond haar gebouwen in Brussel verhogen, na berichten dat een aanslag door islamitische jihadisten op het Commissie-hoofdkwartier verijdeld zou zijn. Dat heeft de verantwoordelijke Eurocommissaris Maros Sefkovic in een interne e-mail laten weten, meldt het persbureau Belga. Sefkovic ontkent overigens dat sprake zou zijn van „een specifieke dreiging tegen de Commissie of haar personeel”. Hij spreekt van een voorzorgsmaatregel.

Zaterdag werd bekend dat de Belgische justitie vorige maand twee Nederlandse Turken uit Den Haag heeft aangehouden die aanslagen zouden hebben voorbereid. Bij huiszoekingen in hun woningen in Brussel zouden wapens en explosieven zijn gevonden, alsmede aanwijzingen dat zij een aanslag tegen het Commissie-hoofdkwartier beraamden.

Het federale parket spreekt maandag in een reactie tegen dat er bij de huiszoeking in Brussel bij het Turks-Nederlandse koppel explosieven zijn gevonden. Net zo min was er sprake van een concreet plan voor een aanslag op de gebouwen van de Europese Commissie, benadrukt het parket.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Nederland laat weten dat de politie in Nederland in het kader van het onderzoek naar de twee woensdagavond 6 augustus twee huiszoekingsacties in Den Haag heeft gedaan. Dat gebeurde in de Haagse Moerwijk en in de Schilderswijk. Omstanders meldden toen dat de politie „met groot machtsvertoon” invallen in de Twickelstraat in Moerwijk en de Fannius Scholtenstraat in de Schilderswijk deed.

De twee verdachten uit Den Haag op werden op 7 augustus gearresteerd op Brussels Airport.