Nieuws/Binnenland
906854
Binnenland

Opnieuw Syriërs in nachttrein uit Amsterdam

In de nachttrein van Amsterdam naar Kopenhagen zijn maandagavond zes illegale Syriërs opgepakt. De mannen liepen tegen de lamp toen de Duitse douane de passagiers controleerde in Emmerik, direct over de grens bij Arnhem. Vier mannen zijn teruggestuurd naar Nederland, twee anderen hebben in Duitsland asiel aangevraagd, meldde de Duitse politie dinsdag.

Een man zei tijdens zijn verhoor dat hij 4 maanden geleden van Syrië naar Turkije was gevlucht. Daarna ging hij per vliegtuig naar Algerije. In de plaats Zuwara in het noordwesten van Libië stapte hij op een vluchtelingenbootje naar Italië. In Milaan kocht de smokkelaar een treinkaartje naar Denemarken voor hem. Daarna ging hij met de trein via Frankrijk, België en Nederland naar Duitsland.

Twee illegalen bleken valse identiteitspapieren uit Griekenland en Zweden bij zich te hebben. Die hadden ze voor 170 euro bij een mensensmokkelaar gekocht.

Vorige week maandag vonden de Duitsers 20 Syrische vluchtelingen in dezelfde nachttrein. Onder hen waren drie gezinnen met in totaal tien kinderen. Twee gezinnen hebben asiel aangevraagd in Duitsland. De anderen werden teruggestuurd naar Nederland.

De politie in de regio Kleef heeft in de eerste 6 maanden van het jaar al 922 illegalen opgepakt. De meesten kwamen per trein (475 mensen) of per bus (291) uit Nederland. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië en Eritrea.

Het is niet bekend of Kopenhagen de eindbestemming van de Syriërs is. Vanuit de Deense hoofdstad rijdt een trein rechtstreeks naar Zweden. Dat land heeft de deur opengezet voor vluchtelingen uit Syrië.