Nieuws
906859
Nieuws

Chinezen laten whisky staan

Chinezen drinken steeds minder whisky. Dat komt door het keiharde anticorruptiebeleid dat president Xi Jinping bij zijn aantreden vorig jaar lanceerde. Eerder hadden de verkopen van andere luxeartikelen, zoals auto’s, handtassen en horloges, al te lijden onder de strenge anticorruptiemaatregelen.

Dat blijkt uit cijfers van de Scotch Whisky Association over de export van whisky in de eerste helft van dit jaar. In die periode werd er voor £1,77 miljard aan whisky uitgevoerd, een daling van 11% ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

Voor hoge Chinese partijbonzen is guanxi, het vertrouwen dat je zakelijk krijgt op basis van je persoonlijke relaties, essentieel en dat werd lange tijd bevorder met luxe cadeautjes, waaronder de nodige whisky. De nieuwe president voert hier echter een schrikbewind tegen, en dat is terug te zien in de cijfers.

De export van whisky naar Singapore en China kelderde in de eerste zes maanden van dit jaar maar liefst 46%. De tweede helft van 2013 was dat nog ’slechts’ 19,2%.

Ook in De VS, Brazilië en Mexico werden er minder flessen opengetrokken. Daar lag het aan uiteenlopende zaken zoals het dure Britse pond of een haperende economie. Op de lange termijn zijn de vooruitzichten echter goed.

In Frankrijk en Taiwan werd wel meer whisky gedronken. In Frankrijk zelfs 3%, oftewel 86 miljoen flessen meer. Gemeten naar liters whisky is het land daarmee het grootste importland.