Nieuws
906868
Nieuws

ACHTERGROND

Enorm prijzengeld tijdens Matchcup Lelystad

In Lelystad begint morgen een serie zeilwedstrijden waarbij in totaal 58.000 euro te winnen valt. Het recordbedrag past in het plan om zeilen voor een groot publiek aantrekkelijk te maken. Met korte een-tegen-eenwedstrijden van de beste zeilers ter wereld kort onder de wal.

Drie jaar lang heeft Joop van Diest, directeur van het Batavia Sailing Center in Lelystad, onderhandeld met de leiding van de Alpari World Match Racing Tour. Zijn streven was om deze internationale zeilwedstrijd naar Lelystad te halen. De ISAF, de internationale wereldorganisatie voor wedstrijdzeilen, organiseert drie grote zeilwedstrijden. Twee daarvan kent bijna iedereen, de America's Cup en de Volvo Ocean Race. De derde, de Alpari World Match Racing Tour, is veel minder bekend. En dat is zonde, want het brengt het zeilen bijna bij de mensen thuis. 

Beste allrounder

In deze Alpari Tour varen twaalf teams in kleine snelle zeiljachten tegen elkaar. Dat zijn bootjes zoals de MaxFun 25 of ook Bavaria's 40. Jachten die bijna iedere Nederlandse amateurzeiler kent. Bij iedere wedstrijd van de Alpari Tour wordt er in een ander type boot gevaren. Met andere woorden: als je de Alpari Match Race Cup wint, ben je de beste allround zeiler ter wereld. 

Inzichtelijker

In die Alpari Tour gaat het om matchracen, deelnemers zeilen met hun team tegen slechts één ander zeilteam. In identieke boten, een-op-een, en dan ook nog op een korte baan van slechts enkele honderden meters. Vlak bij een kade. Duidelijker, inzichtelijker en spannender kan zeilen niet zijn. 

Slag en stoot

De weg naar het binnenhalen van de Alpari Tour ging voor Van Diest niet zonder slag of stoot. Zo besloot de provincie Flevoland in april nog om in 2014 het evenement niet financieel te ondersteunen. Een tegenslag. Uiteindelijk kwam het toch nog goed, de gemeente Lelystad stelde zich garant. Het was gelukt, de tour kwam naar Lelystad. "Ik ben een uitermate tevreden man", zegt Van Diest met gepaste trots.

Bewuste keuze

"Heel bewust kozen we voor het match racen omdat dat ook voor het grote publiek goed te volgen is. Het zeilen moet dichter bij het publiek, moet mediagenieker. Daarom hebben we er ook een uitgebreid programma met bijvoorbeeld ook gratis muziekoptredens van topartiesten omheen."

Wereldranglijst's Werelds beste zeilers zijn eind deze maand, van 24 tot en met 28 september, in Lelystad bijeen. Het evenement in Lelystad heeft de naam Dutch Match Cup gekregen. Zeven van hen staan in de top tien van de wereldranglijst. De achtste, Francesco Brunni, kon uiteindelijk niet komen, die moest trainen voor de America's Cup - op dat niveau beweegt de Alpari Tour zich. En er doen ook twee Nederlanders aan mee; Dirk-Jan Korpershoek en Klaartje Zuiderbaan. 

Prijzengeld

En ze zijn niet alleen in Lelystad omdat er voor de Batavia-haven goed te zeilen valt. De winnaar krijgt na vier dagen zeilen bijna 15.000 euro. In totaal is er voor de winnaars 58.000 euro te vergeven. Tot dusver was er in Nederland bij zeilraces een prijzengeld van doorgaans niet meer dan 500 euro te winnen. Nu ineens een veelvoud daarvan. 

Trend

Vergeleken met bijvoorbeeld wielrennen en voetbal gaat er wereldwijd relatief weinig geld om in de zeilsport. Maar dat verandert volgens Van Diest. "Dit prijzengeld geeft een trend aan, de zeilsport professionaliseert." Een mijlpaal in die professionalisering was de nieuwe en spectaculaire manier waarop met computeranimaties tijdens rechtstreekse uitzendingen bericht werd over de America's Cup van vorig jaar.En nadelen aan zo'n hoog bedrag in de prijzenpot, zijn die er ook? Komt het Nederlandse wedstrijdzeilen in Nederland in de greep van het grote geld? Gaat commercie straks de sport dicteren?

Stimulans

,,Zover zijn we nog lang niet. Laten we eerst maar eens kijken of we in de búúrt kunnen komen van dat soort problemen", zegt zeilheld Roy Heiner van zeilcentrum Team Heiner in Lelystad lachend. "Het zeilen komt in een stroomversnelling en professionaliseert. Maar we hebben nog veel te leren van andere sporten, zoals voetbal. De komst van dit toernooi is een mijlpaal. Dit toernooi, met dit prijzengeld, vormt een enorme stimulans voor het Nederlandse zeilen."