Nieuws/Binnenland
906878
Binnenland

Voor één keertje open

In Den Haag zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De meest in het oog springende overblijfselen zijn de bunkers die als onderdeel van de Atlantikwall zijn gebouwd. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op zaterdag 27 september zijn de bunkers in Den Haag voor één dag open.

Den Haag en Scheveningen veranderden tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. De bunkers zijn daarvan nog de stille getuigen. Maar de aanleg van de Atlantikwall had nog veel ingrijpendere gevolgen. Hele woonwijken moesten wijken voor een kilometerslange tankgracht. En meer dan honderdduizend bewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.

Kom naar de Bunkerdag en bezoek niet alleen de bunkers, maar ervaar ook het onbekende verhaal van de sloop en evacuatie van Den Haag. Kom kijken op plekken waarvan je niet wist dat ze bestonden. Ga met een zaklamp op onderzoek uit in het Mammutgerät, vergaap je aan de enorme kaarten van Europa in de Hospitaalbunker, of rijd een stukje mee met een originele legertruck.

http://www.bunkerdag.nl