Nieuws/Binnenland
906907
Binnenland

Patiënt naar ziekenhuis vanwege beoordeling op ebola

Een man uit Eindhoven is vanmiddag in het Raboudumc opgenomen op verdenking van ebola. De man, die recentelijk in Sierra Leone is geweest, heeft ziekteverschijnselen.

Naar schatting is dit het vijftiende geval waarbij in een Nederlands ziekenhuis iemand op verdenking van ebola wordt getest en onderzocht. Daarbij ging het telkens om mensen die in een risicogebied zijn geweest waar de ebola-epidemie heerst en die zich met symptomen meldden. Tot op heden waren de ebola-testen in de ziekenhuizen telkens vals alarm, meldt het RIVM.

De man meldde zich vanmorgen bij de huisartsenpraktijk in een gezondheidscentrum aan de P.C. Hooftlaan. Op verzoek van de huisarts is de man vervolgens per ambulance overgebracht naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen gebracht, dat voorbereid is op de behandeling van de ziekte. Volgens RIVM is er geen enkel risico voor medewerkers of andere patiënten huisartsenpraktijk geweest.

De medische staf en verpleging van het Radboudumc zijn voorbereid op en getraind voor de opvang van patiënten met (verdenking op) ebola. Tijdens de verpleging van dergelijk patiënten is er voor bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting.

Ebola

Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zo lang zij geen ziekteverschijnselen hebben (koorts, bloedingen, diarree) zijn zij niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waar zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.

Ebola: de 5 meest gestelde vragen