Nieuws/Binnenland
906914
Binnenland

'Nederlandse Koerden met handen in het haar'

Koerden in Nederland zijn de vertwijfeling nabij. Beelden over het lot van Koerden in Irak en Syrië die worden verdreven door terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) leiden hier tot een hopeloos en terneergeslagen gevoel.

„We weten niet meer wat te doen. De gruweldaden van ISIS moeten worden gestopt, er moet iets gebeuren”, zegt bestuurslid Egid Korkmaz van de Federatie Koerden in Nederland (FedKom).

De overkoepelende organisatie van Koerdische verenigingen in Nederland vindt dat de Europese Unie moet ingrijpen en dat - dichter bij huis - de Nederlandse politiek daarbij het voortouw zou kunnen nemen. „Iedereen wacht nu op elkaar”, stel Korkmaz vast.

Met ingrijpen doelt hij op militaire actie. De Europese Unie zou ISIS in het noorden van Syrie moeten bombarderen, vindt de federatie, en wel zo snel mogelijk. „Er zijn daar door de doodseskaders van ISIS meer dan 100.000 Koerden van huis en haard verdreven. De EU hoeft geen grondtroepen te sturen, maar zou de Koerden wel kunnen bewapenen en ondersteunen.”

De Koerdische gemeenschap in Nederland telt rond de 120.000 mensen. „Voor hen zijn de gruweldaden als moord en verkrachting in de Koerdische gebieden in Irak en nu met name in Syrië het gesprek van de dag”, aldus Korkmaz. „Niet alleen overdag, maar ook 's avonds en 's nachts wordt vanuit hier het nieuws gevolgd en hoopt men dat het de goede kant opgaat.”

Er zijn volgens het bestuurslid „genoeg mensen” die familie hebben onder de slachtoffers van het oorlogsgeweld, maar hoeveel precies is bij zijn organisatie niet bekend. Zaterdag was in Den Haag nog een demonstratie van Koerden die opriepen tot internationale hulp.

De Nederlandse federatie wijst met de beschuldigende vinger ook naar Turkije, dat ISIS openlijk zou steunen. Turkije is bang voor afscheiding van de eigen Koeridsche gebieden en en heeft baat bij instabiliteit in de Koerdische delen in Irak en Syrië, verklaart Korkmaz.

Turkije laat wel vluchtelingen toe, maar zou Koerdische strijders tegenhouden die vanuit het land de wapens tegen ISIS willen oppakken. Voor zover de federatie weet, vertrekken er vanuit Nedeland geen Koerden om zich bij hun volksgenoten aan te sluiten in de strijd.