Nieuws
906915
Nieuws

Beloning voor fietser die mobiel negeert

De overheid en telecomproviders gaan jongeren proberen te verleiden hun smartphone niet op de fiets te gebruiken door hen te belonen. Door offline te zijn op de weg kunnen ze punten sparen waarmee ze kans maken op prijzen, zoals bioscoopkaartjes, een T-shirt of een fiets.

De 'Fietsmodus'-app, te vergelijken met de vliegtuigmodus op mobiele telefoons, is gratis te downloaden. Wie de app inschakelt, negeert inkomende berichten en laat zich daardoor niet afleiden in het verkeer. „Maar je mobiel staat nog wel aan. Je mist dus niets, je stelt je eigen reactie alleen even uit', zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) dinsdag bij de presentatie van de app op een middelbare school in Den Haag.

De Fietsmodus maakt onderdeel uit van de publiekscampagne Aandacht op de weg, waarbij iedereen in het verkeer wordt aangespoord de smartphone verantwoord te gebruiken. Daarbij is er de komende tijd speciale aandacht voor tieners en jongvolwassenen.

Jaarlijks vallen naar schatting enkele tientallen doden en honderden ernstige gewonden doordat iemand tijdens het rijden iets mailt, appt of tweet. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie jongeren zijn smartphone regelmatig gebruikt tijdens het fietsen en dat twee van de tien fietsongevallen onder jongeren daaraan zijn te wijten, aldus Schultz. Volgens haar worden de fietspaden, straten en wegen steeds veiliger, maar is „ons eigen gedrag' de zwakste schakel in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een verkeersongeval minstens 25 keer groter is als iemand tijdens het rijden bezig is met het lezen of schrijven van tekstberichten, mailen en sociale media.

De campagne moet daarin verandering brengen. De grote telecomproviders (KPN, T-Mobile, UPC, Vodafone en Ziggo) werken de komende drie jaar samen met het ministerie om verkeersdeelnemers te bewegen hun smartphone veilig te gebruiken.