Nieuws/Binnenland
906944
Binnenland

Rechter 'jihadronselaar' van zaak gehaald

De onderzoeksrechter in de zaak van de vermeende jihadronselaar 'Abou Moussa' is van de zaak gehaald. De rechter-commissaris heeft de schijn gewekt partijdig te zijn en wordt vervangen. Dat heeft de wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag maandag besloten.

„Ik heb in het dossier de ideologie die u aanhangt gelezen en dat is een ideologie die leidt tot strafbare feiten die wij allen verafschuwen”, had de rechter gezegd tijdens de voorgeleiding van de vermeende ronselaar uit Den Haag. Het voorarrest van Moussa (32) en een 24-jarige medeverdachte werd toen verlengd.

Die bewoordingen wezen er volgens advocaat André Seebregts op dat de rechter vooringenomen was. De wrakingskamer heeft hem daarin gelijk gegeven. Seebregts is tevreden dat er nu een „onafhankelijke rechter“ komt. „Het blijkt maar weer eens hoe groot het gevaar is dat mensen, zelfs rechters, hun oordeel al klaar hebben zodra het woord 'terrorisme' valt. Daar moet voor worden gewaakt”, aldus de advocaat.

Moussa, zijn echte naam is Azzedine C., wordt ervan verdacht mensen te hebben geronseld voor de jihad in Syrië en Irak. Hij wordt beschuldigd van het voorbereiden van „moord/doodslag met een terroristisch oogmerk” in dat gebied.

Verder is er nog een vermoeden van opruiing via sociale media en nieuwssites met als doel mensen aan te zetten tot terrorisme.