Nieuws/Binnenland
906947
Binnenland

Kleine goede doelen onder druk

Kleine goede doelen hebben het lastig. Waar hun grote en middelgrote collega's de inkomsten zagen stijgen, gaan die bij de kleinere liefdadigheidsinstellingen achteruit.

Dat blijkt uit het maandag verschenen Goede Doelen Rapport 2014 van brancheorganisatie VFI. Het totaal aan inkomsten door goede doelen komt in 2013 uit op 2,3 miljard. Dat is 7,8 procent meer dan in 2012, maar de kleinere organisaties delen niet mee in die stijging. Bij vrijwel allemaal namen de inkomsten af met gemiddeld 9,5 procent.

Daardoor nemen ook de bestedingen van deze kleinere organisaties af met 1,1 procent, terwijl ze bij de middelgrote (7,8 procent meer) en grote (6,5 procent meer) juist flink toenamen. Het meeste geld kwam uit werving en subsidies. Die subsidie-inkomsten namen zelfs met 14,5 procent toe in een jaar tijd. „De bezuinigingen door de overheid hebben in 2013 ten opzichte van 2012 dus niet geleid tot een afname”, concludeert de VFI.

Onder de kleine goede doelen vallen in het rapport van de VFI alle organisaties die minder dan 5 miljoen euro totale inkomsten hebben. De grote goede doelen halen meer dan 20 miljoen op. In totaal namen 91 van de 120 VFI-leden deel aan het onderzoek.