Nieuws/Binnenland
906955
Binnenland

Ruzie over afdracht kost SP'er plek op lijst

Een conflict over de afdracht van een deel van haar vergoeding aan de SP heeft het Brabantse Statenlid Veerle Slegers een plek op de lijst voor de verkiezingen gekost. Voorzitter Jules Iding van de kandidatencommissie heeft dat maandag bevestigd naar aanleiding van een bericht van het Brabants Dagblad.

Iding legde maandag uit dat Slegers een uitstekend Statenlid is maar dat ze afgelopen periode niet consequent heeft afgedragen. „Het is in het verleden vaak hommeles geweest. Voor ons was dat de reden om haar niet op de kandidatenlijst te zetten. Het vertrouwen is weg”, zei hij.

In 2012 stopte Slegers al als fractievoorzitter van de SP in de Tilburgse gemeenteraad vanwege de ruzie met de partij over haar afdracht. Ze zei destijds dat ze door haar werk voor de SP te weinig tijd had om een redelijk gezinsinkomen te verdienen.

De SP heeft als stelregel dat volksvertegenwoordigers een groot deel van hun vergoeding in de partijkas storten. De regeling stamt uit de jaren 70. De vergoedingen zijn een grote inkomstenbron voor de partij. Het geld wordt ingezet voor lokale en landelijke activiteiten, zoals acties of brochures. De regeling staat regelmatig ter discussie maar krijgt nog steeds steun van de meeste SP-leden.