Nieuws
906956
Nieuws

Spectaculaire daling van winkelovervallen

Het aantal winkelovervallen blijft spectaculair dalen. De eerste acht maanden van dit jaar waren 232 winkeliers het slachtoffer van criminelen en dat was een vermindering van ruim 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

Dat blijkt uit cijfers die Detailhandel Nederland vandaag naar buiten brengt. „De trend die de afgelopen jaren is ingezet, blijft zich voortzetten en daar zijn we uiteraard heel erg blij mee”, zegt Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit Detailhandel Nederland.

„Het is goed te zien dat de intensievere samenwerking tussen politie en ondernemers zich blijft uitbetalen in positieve cijfers. Winkeliers investeren veel in preventie en de pakkans door politie wordt steeds groter. We blijven dan ook op deze voet doorgaan in onze strijd tegen overvallen, die zeer traumatiserend zijn voor winkeliers en hun medewerkers”, stelt Van Steeg.

De dalende tendens zette zich in 2010 in, toen er nog 868 overvallen op winkels plaatsvonden. De opvolgende jaren werden ondernemers respectievelijk 712, 630 en 422 keer onder bedreiging van een (vuur)wapen beroofd.

Diefstal

Winkeliers hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in veiligheid. Niet alleen moeten ze zich proberen te wapenen tegen overvallers, ook winkeldieven zijn een plaag voor ondernemers die kapitalen steken in apparatuur, artikelbeveiliging, toegangssystemen, alarmsystemen, geldbehandeling, opleidingen en trainingen.

„Detaillisten nemen hun verantwoordelijkheid en moeten dat ook blijven doen en wij zullen hen daar waar mogelijk ondersteunen”, meent Van Steeg.

„Ondanks de dalende cijfers verwachten we namelijk dat de komende maanden weer een piek te zien zullen geven in het aantal winkelovervallen. De zogenoemde ‘donkere dagen’ staan voor de deur en dan worden criminelen weer actiever en neemt het aantal overvallen toe. Vanaf oktober is het sneller donker ’s avonds en dan achten overvallers zich kansrijker en slaan weer vaker toe.”

Pinnen

Van oktober tot en met maart wordt het weer extra opletten voor middenstanders. „Maar we kunnen het een stuk onaantrekkelijker maken door ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk geld in huis is”, zegt de secretaris. „Samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie en andere samenwerkingspartners lanceren we daarom de campagne ’Minder cash, wel zo veilig’, om consumenten op te roepen zoveel mogelijk te pinnen. Ook geven we hiermee een signaal af naar daders, dat het dom is een overval te plegen omdat er niets te halen is.”

Detailhandel Nederland is de spreekbuis van 110.000 winkeliers. De sector heeft een omzet van €96 miljard en biedt werk aan nog eens 700.000 mensen.