Nieuws
906965
Nieuws

’Werkgevers moeten traplopen stimuleren’

Werkgevers doen veel te weinig aan preventief ziekteverzuim en bevordering van de gezondheid van de werknemers. Zo wordt bijna zestig procent van de werknemers niet gestimuleerd om de trap te nemen.

Dat concludeert het Diabetes Fonds na een onderzoek onder 2000 werknemers. Daarnaast blijken werkgevers er heel weinig aan te doen om het trappenhuis aantrekkelijk te maken, waardoor 45 procent van de werknemers de trap of het trappenhuis mijdt.

„Gemiste kansen”, stelt directeur Hanneke Dessing van het Fonds. „Want langdurig zitten is het nieuwe roken. Traplopen is een laagdrempelige manier om dagelijks aan voldoende beweging te komen. We weten dat meerdere keren per dag de trap nemen leidt tot fittere werknemers en uiteindelijk minder ziekteverzuim. En met voldoende beweging per dag kan je de kans op diabetes type 2 met 50% verkleinen.”

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft onlangs vijf miljoen euro beschikbaar gesteld om werknemers tot aan hun pensioen fit te houden voor de arbeidsmarkt. Dessing: „De overheid ziet het belang dus, nu de werkgevers nog. Met simpele aanpassingen, zoals bewegwijzering naar de trap of een aantrekkelijk trappenhuis, kunnen grote slagen gemaakt worden.”

Overigens start volgende week de Nationale Traploopweek. Werknemers van de deelnemende bedrijven nemen dan elke dag de trap en laten de lift voor wat-ie is. Ruim 200 bedrijven, waaronder grote bedrijven als KLM en Rabobank, hebben zich inmiddels ingeschreven voor deze week. Het Diabetes Fonds vindt dat aantal nog lang niet genoeg.