Nieuws
906967
Nieuws

Google groeit als kool in Groningen

Google investeert honderden miljoenen euro’s in een reusachtig datacenter in de Eemshaven, wat de provincie Groningen honderden nieuwe banen oplevert.

Daarmee zet de Amerikaanse zoekmachinereus Nederland bovendien op de kaart als technologieland. Dat helpt weer extra investeringen in de hand.

Dinsdag zal dit in aanwezigheid van minister Kamp worden aangekondigd. Onder een geheime codenaam is Google al sinds de zomer van 2012 op zoek naar een geschikte locatie voor een gigantisch datacenter, dat ongeveer 120 megawatt aan capaciteit aan zou moeten kunnen en alles bij elkaar ruim zeventig voetbalvelden groot zal zijn.

Banen

De werkgelegenheid in de provincie krijgt een enorme impuls. Er zouden 100 tot 200 nieuwe banen bij komen. Inclusief de bouw van het digitale magazijn zal dit aantal nog veel hoger zijn. Daarnaast komen er ook in de indirecte sfeer allerlei banen bij; van taxichauffeurs tot serveersters en beveiligingsmedewerkers. In deze tijden van uitpuilende werkloosheid zijn de investeringen vanuit de Amerikaanse technologiegiganten meer dan welkom.

Het nieuwe project is volgens een ingewijde vergelijkbaar met de omvang van het datacenter dat Microsoft bouwt in Middenmeer: die ruimte is (inclusief bijgebouwen) ook ongeveer 37 hectare. Google heeft al een kleiner datacenter in de Eemshaven staan, van 20 megawatt.

In datacenters staan rijen met servers voor verwerking en opslag van data. Mede dankzij toename van internetverkeer over smartphones en tablets wordt steeds meer data op steeds meer plekken verbruikt.

'Hele ict-sector profiteert'

Nederland staat, mede vanwege zijn sterke infrastructuur, lage vastgoedprijzen en gunstige wetgeving, goed op de kaart bij grote internationale technologiebedrijven.

Dat heeft overigens ook te maken met de sterke geografische positie van Nederland, als ’poort naar Europa’. Door de ligging aan zee is het voor de grote technologiereuzen gemakkelijker om Nederlandse datacenters te koppelen aan datacenters die in Amerika staan, via onderzeese infrastructuur. Diverse technologiereuzen, zoals Verizon en IBM, maken al gebruik van datacenters in ons land. Ook Apple zou bezig zijn om hier een center te vestigen.

Ondertussen jubelt de sector. „De komst van een nieuw datacenter is goed nieuws voor de gehele sector”, zegt Bart Hogendoorn, voorzitter van Nederland ICT, dat 550 bedrijven vertegenwoordigt met een gezamenlijke omzet van 30 miljard euro.

„Het is weer een bewijs dat Nederland beschikt over een sterke infrastructuur en andere gunstige voorwaarden. Bovendien zijn er in ons land vele talentvolle technologiebedrijven en kiezen steeds meer schoolverlaters voor technische studies.”

Daarnaast kan het feit dat weer een groot technologiebedrijf voor Nederland heeft gekozen nieuwe investeringen in de hand werken. Google had gisteren desgevraagd geen commentaar.