Nieuws/Binnenland
906973
Binnenland

'Kabinet alert op problemen bij jeugdzorg'

De staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) houden nauwlettend in het oog of gemeenten op schema zijn bij de decentralisatie van de jeugdzorg. Zodra ze problemen signaleren gaan ze met de betreffende gemeente in gesprek. In het uiterste geval kunnen ze een gemeente onder curatele plaatsen.

Een woordvoerder van Van Rijn heeft dat maandagavond gezegd naar aanleiding van uitspraken van Leonard Geluk, voorzitter van de Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ), in het tv-programma Nieuwsuur. Die voorziet grote problemen bij de overheveling van de jeugdzorg per 1 januari naar de gemeenten.

Gemeenten moeten voor het eind van het jaar afspraken maken met zorgaanbieders over jeugdzorgverlening. Volgens de TSJ zit daar nog weinig schot in, omdat gemeenten vooral letten op de financiële kant van de zaak. Zorgaanbieders zouden door het uitblijven van contracten in geldnood komen en in hun voortbestaan worden bedreigd.

Brandbrief

De commissie heeft het kabinet maandag in een brandbrief hiervoor gewaarschuwd. Volgens de woordvoerder van Van Rijn wordt deze brief momenteel bestudeerd. Later deze week is er een overleg in de Tweede Kamer over de jeugdzorg.

De woordvoerder van Van Rijn zegt dat er maandag nog een overleg is geweest met gemeenten en brancheorganisaties over de inkoop van specialistische jeugdzorg. Dat verliep volgens hem constructief

Van Rijn en Teeven schreven in augustus al aan de Kamer dat ze de vinger aan de pols houden bij de overheveling van de jeugdzorg. Gemeenten die hun zaakjes niet tijdig op orde hebben, kunnen zo nodig bestuurlijke stappen verwachten.