Nieuws/Binnenland
906981
Binnenland

Extra veiligheid in touringcar

Cameraatje houdt chauffeur wakker

Steeds meer touringcarchauffeurs die lange nachtritten naar Zuid-Europa maken, krijgen cameraatjes op het dashboard die constant hun pupillen in de gaten houden.

Als de ogen vermoeid raken of even dichtvallen (’micro-sleep’) gaat er een alarm af en begint de stoel te trillen. Ook de tweede chauffeur, die ligt te slapen, wordt dan automatisch wakker gemaakt. Deze Australische uitvinding, Driver State Sensor DSS genaamd, moet de veiligheid van busreizen belangrijk vergroten. Hij wordt nu ook bij buspendelaar Solmar Tours in Maarheze uitgetest. Koninklijke Beuk heeft in Nederland de primeur.

„Het is een extra veiligheidssysteem, dat we op onze veertig dubbeldekkers die naar Spanje en Kroatië rijden gaan invoeren. We hebben al een waarschuwingsapparaat in touringcars dat afwijkingen op de weg in de gaten houdt”, zegt de Belgische Solmar-eigenaar Paul Cremers.

Prestaties

De ‘volgcomputer’ Traffilog, die alle handelingen van chauffeurs tijdens het rijden permanent bewaakt, geeft daarnaast volgens hem online informatie die gebruikt wordt om zonodig op het hoofdkantoor in te grijpen. „Ook kunnen we hiermee hun prestaties beoordelen en verbeteren.” De privacy is bij veel chauffeurs nog wel een probleem, maar die wordt volgens Cremers „in goed overleg gewaarborgd.”

Reizigers kiezen volgens onderzoek voor de pendelbus vanwege comfort van zitplaatsen, de gezelligheid en de ’ontzorging’. Pakketprijzen met strandhotel en transfers zijn volgens Cremers doorgaans tientallen euro’s lager dan ’losse vliegreizen’.