Nieuws/Binnenland
906983
Binnenland

'Niet per se deze week besluit ingrijpen ISIS'

Premier Mark Rutte gaat niet per se deze week besluiten of Nederland moet bijdragen aan een internationale actie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (ISIS). Dat zei hij in de nacht van maandag op dinsdag in New York. Rutte woont daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij.

In New York zijn veel hoogwaardigheidsbekleders bijeen. „Ik gebruik deze week om te kijken op welke manier Nederland humanitaire, politieke en mogelijk militaire hulp kan bieden in het Arabisch gebied”, zei Rutte. Hoe snel een besluit wordt genomen, hangt volgens de premier af van de vorming van een internationale coalitie van mogelijk bijna veertig landen.

Volgens Rutte is een besluit deze week dus niet noodzakelijk. „Er zijn van de dertig, veertig landen waarmee we willen overleggen maar een beperkt aantal landen die op dit moment al hebben gezegd wat ze van plan zijn te gaan doen.”

Het regeerakkoord zegt dat voor internationale missies een volksrechtelijk mandaat noodzakelijk is. Maar in het geval van Syrië is het volgens premier Rutte 'niet helemaal uitgesloten dat een dergelijk mandaat er komt.' „Het ligt zeer ingewikkeld. Ik wil wegnemen dat er deze week besluiten worden genomen.”

Of een mandaat per se een resolutie van de VN Veiligheidsraad moet zijn, wilde Rutte in New York niet zeggen. „Er is een kans dat je je moet beperken tot Irak, als Nederland.”

Rutte gaat in New York ook met diverse hoogwaardigheidsbekleders spreken over de vliegramp MH17 en de situatie in Oekraïne. „We zullen overal, waar we kunnen, druk uitoefenen. We willen veilig naar binnen kunnen. Onderling hebben we gezegd: 'Er zijn 298 doden, probeer te voorkomen dat het er 299 of 300 worden.”