Nieuws/Binnenland
906991
Binnenland

Steun voor plan 'klimaatslimme' landbouw

Om in 2050 alle 9 miljard monden op de wereld te kunnen voeden, moet het roer om in de landbouw. Premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maken dinsdag bij de klimaattop in New York bekend dat 75 landen het Nederlandse plan steunen om meer voedsel te produceren zonder schade voor het klimaat.

Ook de Wereldbank, de Amerikaanse president Barack Obama en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon scharen zich achter het plan om meer kleine boeren, vissers en tuinders in vooral Afrika en Azië te gaan steunen waar droogte grote invloed heeft op de oogst.

Landbouw wordt nu gezien als onderdeel van het klimaatprobleem vanwege de uitstoot van het broeikasgas CO2 en de ontbossing die ermee samenhangt. Om landbouw deel van de oplossing te maken, wil het kabinet dat bedrijven en wetenschappelijke instellingen met boeren samenwerken om de voedselzekerheid te garanderen.

De gemeente Amsterdam kreeg afgelopen nacht in New York een Climate Leadership Award voor haar duurzaamheidsfonds, meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De jury noemt het fonds „een uitstekend voorbeeld van innovatie, waarmee de duurzaamheidsprestaties van de stad significant worden verbeterd”.

Bedrijven, bewoners en allerlei gemeenschappen in Amsterdam zijn wel bereid te investeren in duurzaamheid, maar het ontbreek ze nogal eens aan geld daarvoor. De gemeente Amsterdam zette een fonds op dat leningen, garanties of aandelenkapitaal verstrekt aan duurzame projecten . Die moeten zichzelf kunnen terugverdienen, zodat het geleende geld terug kan naar het fonds.

Een van de projecten zijn de zonnepanelen op de Amsterdam Arena.