Nieuws
907018
Nieuws

Praat mee!

'Mijn kind krijgt geen hulp meer'

Nog een paar maanden en dan zal jeugdzorg overgeheveld worden naar de gemeenten. Een groot probleem aangezien er té weinig budget beschikbaar is en de kans groot is dat veel kinderen die onder jeugdzorg vallen, in 2015 geen hulp meer krijgen.

Vanaf 1 januari valt jeugdzorg officieel onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. In aanloop naar die datum moeten alle gemeenten zorg inkopen en contracten afsluiten met jeugdzorginstellingen in Nederland.

Onvoldoende zorg

Het probleem? Er is nog maar nauwelijks zorg ingekocht. Ruim 75% van de jeugdzorginstellingen heeft nog geen contract gezien. Met als gevolg dat ze volgend jaar in geldnood komen, professionele hulpverleners ontslagen worden en veel instellingen genoodzaakt zijn om de deuren te sluiten.

Een ingrijpende verandering voor gezinnen die de hulp van jeugdzorg hard nodig hebben. Instellingen verwachten dat ze zowel ouders als kinderen in 2015 niet meer de zorg kunnen bieden die ze nodig hebben.

Bezuinigen

De commissie die toezicht houdt op de overheveling van jeugdzorg maakt zich ernstig zorgen en heeft een zogenoemde brandbrief gestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid.

De gemeenten zouden in het nieuwe jaar ruim 30% minder budget krijgen en juist willen besparen op jeugdzorg. Iets waar de commissie een stokje voor wil steken omdat er te weinig oog zou zijn voor de zorg die kinderen daadwerkelijk nodig hebben. 

Wat vinden jullie hiervan? Houdt het nieuws jullie bezig of hebben jullie er persoonlijk mee te maken? Praat mee!

Heeft deze maatregel gevolgen voor jou of je gezin en wil je jouw verhaal vertellen?  Mail dan naar vrouwoproep@telegraaf.nl o.v.v. 'jeugdzorg', dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!