Nieuws/Buitenland
907031
Buitenland

Luchtaanvallen op ISIS

De Verenigde Staten hebben een luchtaanval uitgevoerd op Islamitische Staat (ISIS) in Syrië. Dat heeft het Pentagon in de nacht van maandag op dinsdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de VS doelen van de terreurbeweging bombarderen in Syrië.

„Ik kan bevestigen dat het Amerikaanse leger en partnerlanden een militaire operatie zijn begonnen tegen ISIS in Syrië”, zei admiraal John Kirby. De aanval wordt dinsdagochtend vroeg uitgevoerd door onder meer gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en tomahawkraketten.

De aanval is nog steeds gaande. Het Amerikaanse ministerie van Defensie wilde daarom nog niet meer details bekendmaken. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn zeker 50 luchtaanvallen uitgevoerd in de provincies Raqqa en Deir al-Zor. Ook is de aan al-Qaeda gelieerde groepering al-Nusra getroffen. Dat gebeurde in de provincies Idlib en Aleppo in het noordwesten van Syrië.

Raqqa

Volgens Amerikaanse media zijn ongeveer twintig gebieden rondom de stad Raqqa gebombardeerd. Dat is het jihadistenbolwerk van ISIS en de onofficiële hoofdstad van het kalifaat dat strijders hebben uitgeroepen. Jordanië, Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten hebben meegeholpen aan de bombardementen.

Bij de bombardementen zouden tientallen slachtoffers zijn gevallen. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten dinsdag gemeld.

De beslissing om de luchtaanvallen uit te voeren is eerder op maandag genomen. President Barack Obama kondigde half september aan ISIS ook te willen bestrijden in Syrië. Hij zei toen ISIS te willen vernietigen. De VS voerden sinds augustus al 190 luchtaanvallen uit op ISIS-doelen in Irak.

De VS heeft maandag al tegen een VN-afgevaardigde in Syrië gezegd dat Syrisch grondgebied aangevallen zou worden. Daarbij werd bekendgemaakt dat de stad Raqqa het doelwit zou zijn, zo heeft het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.

ISIS heeft de afgelopen tijd grote delen van Irak en Syrië onder controle gekregen.