Nieuws/Buitenland
907047
Buitenland

Klimaatbetogers opgepakt in New York

In New York is het tot opstootjes gekomen tussen de politie en betogers die demonstreerden tegen klimaatverandering. Honderden demonstranten gingen 's middags de straat op. Ruim honderd betogers werden opgepakt toen de protestmars uit de hand liep.

De demonstranten gingen onder de naam Flood Wall Street door de straten van New York om aandacht te vragen voor het klimaat en de rol die bedrijven spelen in klimaatverandering. Het werd onrustig toen de betogers Wall Street op wilden. Die was afgezet met dranghekken, maar betogers gooiden die omver. Agenten grepen in en zetten traangas in om de menigte in bedwang te houden, schrijft The New York Times. Er zijn geen gewonden gevallen.

Afgelopen weekend werd ook al wereldwijd aandacht gevraagd voor het milieu. Zondag waren in New York meer dan 300.000 mensen op de been in het kader van de People's Climate March. Maandag streden betogers voor een schoner milieu. Velen waren in het blauw gekleed om water te symboliseren. De boodschap was dat de straten van New York worden bedreigd als de klimaatverandering nog sneller optreedt. De straten liggen namelijk onder zeeniveau.

Dinsdag begint in New York de VN-top die klimaatverandering opnieuw op de agenda moet krijgen. Premier Mark Rutte is ook bij de top.