Nieuws
907086
Nieuws

Duits cruiseschip met moeite naar Eemshaven

Het grootste cruiseschip dat sinds lange tijd in Duitsland is gebouwd, de Quantum of the Seas, is onderweg over de relatief kleine rivier de Eems. Het schip is maandag van de werf in het Duitse Papenburg, 12 kilometer van de Nederlandse grens, naar de monding van de rivier vertrokken en wordt dinsdag in de Nederlandse Eemshaven verwacht.

Om het schip van 348 meter lang en met een diepgang van 8 meter over het riviertje naar de Dollard te krijgen moest het flink hoogwater zijn en is de hoge waterstand kunstmatig hoog gehouden met behulp van een waterkering. Er is zelfs water bij de smalle Eems gepompt om die geschikt te maken voor de eerste tocht van het reusachtige schip, dat achterwaarts naar de Dollard vaart.

Loodsen uit de stad Emden moeten het gemanoeuvreer met het schip in goede banen leiden. Zij hebben dat in Wageningen geoefend met behulp van een computersimulator.

Het cruiseschip, waar 4900 passagiers op kunnen, gaat eerst naar de Amerikaanse staat New Jersey. Het heeft vanaf mei 2015 Shanghai als thuishaven.