Nieuws/Binnenland
907358582
Binnenland

Schilderij prins Bernhard voor 23.575 euro verkocht

AMSTERDAM - Een schilderij van prins Bernhard sr. is maandagavond voor 23.575 euro verkocht, inclusief veilingkosten. Twintig jaar geleden bracht het zo’n 45.000 euro op, tijdens het Quality of Life Gala in Noordwijk in 2001, waar onder de dinergasten bijzondere kavels werden geveild voor goede doel. De echtgenoot van koningin Juliana maakt dit Afrikaans landschap bij nacht in 1977.

„Om de vier of vijf jaar leverde de prins iets in voor de veiling”, weet marketingman en toenmalig gala-voorzitter René van Ass. „Het werd geregeld door onze vaste veilingmeester Diederik Westerhuis.” De zaal vol genodigden in avondkleding zagen hoe Bernhards inbreng steevast werd gekocht door de Brabantse vastgoedondernemer Harrie van de Moesdijk. „Steeds voor hetzelfde bedrag”, herinnert Van Ass zich.

„We komen werk van prins Bernhard zelden tegen”, zegt Judith Konz van Kunstveiling.nl, dat het schilderijtje van nog geen 30 bij 40 centimeter kreeg aangeboden. „Wij hebben het doek overigens niet van de familie Van de Moesdijk, maar van anderen. Blijkbaar hebben zij het weer cadeau gekregen.”

Onderzoek naar kanker

In 2001 was op opbrengst bestemd voor onderzoek naar lymfeklierkanker in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Daarvoor hadden de dinergasten in het Hotel van Oranje wel wat over. Het badpak waarin Inge de Bruijn Olympisch zwemkampioene werd, ging bijvoorbeeld voor zo’n 18.000 euro van de hand. Artiesten als Hans Dulfer, Trijntje Oosterhuis en de Venga Boys traden op, terwijl de feestvreugde in totaal ongeveer 450.000 euro opbracht.

De uiteindelijke prijs van Bernhards schilderij bleef maandagavond overigens lang onduidelijk, omdat bij online-veilingen wel vaker voorkomt dat de eindtijd van de veiling wordt opgerekt. Degene die het hoogste bod keurig voor de veiling-deadline heeft uitgebracht, krijgt het nakijken als er toch een hoger bod binnenkomt. ,,Het is nu eenmaal ons computersysteem”, rechtvaardigt Konz namens Kunstveiling.nl de onoverzichtelijke gang van zaken. Zodoende blijft de verkoop van sommige kavels maar voortduren.