Nieuws
907757
Nieuws

'Als je je solocarrière opgeeft wil je er wel iets voor terug'

Waylon: 'Ik wil gelijkwaardigheid'

Waylon is meer dan bereid met Ilse DeLange als The Common Linnets de wereld rond te touren. "Maar dan wel op basis van gelijkwaardigheid."

Al een poosje leek Waylon van de aardbodem te zijn verdwenen en moest Ilse de volle agenda die na hun glansrijke Songfestival-optreden onstond alleen of met een gastmuzikant dragen. Vandaag gaf Waylon middels een verklaring te kennen dat hij nu eenmaal druk is met zijn carrière en zijn op hande zijnde plaat, en nauwelijks tijd heeft voor The Common Linnets.

In RTL Late Night legt hij uit dat de formatie met daarin hijzelf dreigt stuk te lopen op '"gelijkwaardigheid". Of, wat Waylon betreft, het gebrek daaraan. "Dit gaat niet over financiën. Ik ben in een fase in mijn carrière dat ik deze kansen niet mag weigeren. Dat zou ik ook niet willen. Ik zou dolgraag een wereldtournee willen maken, we zijn zelfs gebeld uit Amerika door de grote mannen daar. Maar ik vind wel dat ik zoveel moet aanpassen: ik moet mijn team, mijn mensen, mijn manager in de ijskast zetten. Ik moet dat aan mezelf kunnen verantwoorden. Want zij hebben dan geen werk meer, in principe."

Waylon laat doorschemeren dat het feest wél door zou kunnen gaan als hij net zoveel in de melk te brokkelen had als Ilse, maar dat líjkt toch niet bepaald het geval...

"Het moet dan wel allemaal op basis van gelijkwaardigheid, want ik geef meer op dan Ilse opgeeft", vervolgt de zanger. "Mijn carrière opschuiven is geen probleem, ik heb geen ego. Maar wat mij drijft als artiest kan ik niet aan de kant schuiven."

Hij heeft dat ook aan Ilse te kennen gegeven, maar van haar kant lijkt de werkrelatie inmiddels stevig te zijn bekoeld...  "Op mijn laatste schrijven is nog geen antwoord gekomen", vertelt hij gelaten. "Het is haar project, zij mag doen wat ze wil. Het is zoals het is. Tuurlijk ben je teleurgesteld, ik ben voor mijn gevoel ook verantwoordelijk voor het succes. En dát wil ik hebben. Als je je solocarrière opgeeft wil je er wel iets voor terug. Ik wil gelijkwaardigheid, echt de krachten bundelen. Dus niet alleen met haar kamp meevaren, want ik heb ook goede mensen aan mijn kant staan en die wil ik niet laten varen. Dat kan ik niet maken. Ik wil dan meebeslissen over alles wat er gebeurt. Daar kan niet over gepraat worden, blijkbaar."

Spijt van het avontuur heeft Waylon, ondanks het schijnbare gebrek aan een 'happy end', echter niet. "Ik heb een fantastische reis gehad. Ik ben drie keer de hele wereld overgevlogen voor dit project om te werken met geweldige schrijvers. Dit was een snoepreis! Maar daar heb ik nu al anderhalf jaar mijn agenda op aangepast. Fantastisch, maar ik werk met een mannetje of 25 en aan hen moet ik het allemaal kunnen verantwoorden. En ook naar mezelf toe."