Nieuws/Buitenland
908230
Buitenland

Nationale Partij wint in Nieuw-Zeeland

De centrumrechtse Nationale Partij in Nieuw-Zeeland heeft de meeste stemmen behaald in de parlementsverkiezingen. De 48 procent van de stemmen is goed voor 62 van de zetels in het 121-koppige parlement, meldde The New Zealand Herald zaterdag. Labourleider David Cunliffe heeft zich neergelegd bij de uitslag en gehint naar samenwerking in een coalitie.

Als de Nationale Partij een coalitie weet te smeden, kan premier John Key zich opmaken voor een derde termijn. „Het is tijd om onze politieke verschillen naast ons neer te leggen”, zei Cunliffe. De sociaaldemocraten hebben ruim 24 procent van de kiezers achter zich. De Groenen zijn de derde partij met bijna 9 procent.

De Internet Partij van de Duitse hacker Kim Dotcom kwam niet verder dan 1 procent en haalde daarmee de kiesdrempel niet.

De Nationale Partij en Labour domineren al jaren de politiek in Nieuw-Zeeland. Van 1990 tot en met 1999 was de Nationale Partij aan de macht, daarna regeerde Labour 9 jaar, waarna het weer de beurt aan de Nationale Partij was.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop