Nieuws/Binnenland
908447
Binnenland

Agent Hoefkade weggestuurd

De agent die de Marokkaan Oubayda (14) hardhandig tegen de grond drukte, werkt niet meer in de Schilderswijk.

Dat heeft het Haagse hoofdbureau bevestigd aan De Telegraaf. De Marokkaanse ambassade spreekt van ’passende maatregelen’.

Allochtone jongeren uit de wijk zeggen dat ze deze week op bureau Hoefkade te horen hebben gekregen dat de betrokken agent is overgeplaatst en dat hij twee maanden lang niet actief zal zijn in de Schilderswijk. Deze informatie zou zijn gedeeld tijdens een bijeenkomst met enkele buurtbewoners, de bureauchef en ambtenaren van het stadhuis.

Daarbij zou ook zijn verteld dat agenten die actief zijn in de meest besproken achterstandsbuurt van Nederland een zogeheten IBT-training krijgen om beter om te gaan met de spanningen die zijn ontstaan na de arrestatie van de 14-jarige knul. Klandizie van een koffiehuis op de Hoefkade legt het vertrek van de agent uit als een ’overwinning’.

Volgens de politie was de overplaatsing van de agent al eerder afgesproken en is deze vervroegd in verband met het incident. „De collega is wel aan de slag aan een ander bureau. Dat stond al gepland. Extra zuur voor hem dus om zijn dienst zo af te sluiten”, schrijft een politiewoordvoerster.