Nieuws/Binnenland
908750672
Binnenland

Oprichter Niko Koffeman: ’Dit is zetelroof’

Vertrekkend Kamerlid Dierenpartij voelde zich gekooid

Merel van Kooten-Arissen

Merel van Kooten-Arissen

Den Haag - Heibel bij de Partij voor de Dieren: Kamerlid Femke Merel Van Kooten-Arissen verlaat de partij en behoudt haar zetel. Ze gaat verder als onafhankelijk Kamerlid. De dierenpartij houdt daarmee nog maar vier van haar vijf zetels over.

Merel van Kooten-Arissen

Merel van Kooten-Arissen

Van Kooten is ontevreden over de koers van de partij. Want waar veel kiezers zich juist aangetrokken voelden tot de verbreding bleef de partij zich richten op de dieren. „Tot mijn grote spijt zie ik eerder een versmalling dan een verbreding in de onderwerpen die de Partij voor de Dieren tot haar ’core business’ rekent.”

In een verklaring op Facebook laat het scheidend Kamerlid weten dat ze binnen de fractie haar ongenoegen heeft uitgesproken over de beperkte blik van haar partij. Tot verbetering heeft dat kennelijk niet geleid. Ze behoudt haar zetel omdat naar eigen zeggen het probleem voor de breed geïnteresseerde kiezer met een vertrek niet wordt opgelost. Bovendien is ze moeder geworden, zo verklaart ze. „In de strijd voor een leefbare aarde voor toekomstige generaties mogen de mensen die nú leven niet vergeten worden.”

’Zetelroof’

Van Kooten heeft als lid van de dierenpartij vaker gebotst met de partijleiding. Zo werd ze in 2017 teruggefloten toen ze in tv-programma Pauw van plan was een ’te persoonlijk verhaal’ te vertellen. Als Kamerlid was Femke Merel van Kooten overigens geen hoogvlieger.

Oprichter van de partij en senator Niko Koffeman is woedend over het opstappen van Van Kooten. „Hier stoppen mijn gedachten. Dit is zetelroof.” Dat ze moeite had met de koers, zegt hem overigens niets.

’Schade aan de partij’

Via twitter laat de partij weten het vertrek van Van Kooten te betreuren. „De fractie werd onverwacht geconfronteerd met haar besluit. We zijn onaangenaam verrast dat ze ervoor kiest haar zetel mee te nemen en verder te gaan als eenmansfractie. Vanwege de schade die Van Kooten-Arissen de partij berokkent, heeft het partijbestuur besloten haar te royeren als lid van de Partij voor de Dieren.”

De partij hoorde pas maandag van Van Kootens voorgenomen vertrek. „We waren verrast”, zegt een woordvoerder, die het verder bij de verklaring op sociale media wil houden vanwege ’het persoonlijke karakter van de kwestie’. Wel beaamt ze dat er inderdaad een gesprek heeft plaatsgevonden waarin Van Kooten haar onvrede uitte over de koers. Wat met dat signaal is gebeurd, is onduidelijk. Het Kamerlid zelf was niet bereikbaar voor een nadere toelichting.

Van Kooten-Arissen kwam op de vleugels van partijleider Marianne Thieme in 2017 de Kamer in. Ze kreeg zelf maar 6.131 voorkeursstemmen, net voldoende voor 0,1 zetel.

Eenpitter

Nu Van Kooten als eenpitter verder gaat, zal ze het moeten doen met minder ondersteuning en spreektijd dan ze nu heeft als onderdeel van een partij. Voor de verkiezingen nam de Tweede Kamer immers maatregelen tegen ’zetelroof’: Kamerleden die bij een fractie stoppen maar niet het parlement verlaten, hebben minder mogelijkheden zich bij het Vragenuur in de kijker te spelen en krijgen aanzienlijk minder geld om ondersteuning van te betalen. Ze worden ook niet meer als fractie gezien, waardoor onder meer de toelage in het salaris voor het fractievoorzitterschap verdwijnt.

Gesloten bastion

De Partij voor de Dieren geldt als een gesloten bolwerk. Oprichters Koffeman en Marianne Thieme, beide afkomstig van het sektarisch-christelijke kerkgenootschap van de Zevendedagsadventisten, hebben de touwtjes stevig in handen. Een pleidooi voor meer openheid van Kamerlid Esther kostte haar bijna de kop.