Nieuws/Binnenland
908981
Binnenland

Aangifte tegen minister Egypte om bloedbaden

Vier Nederlandse slachtoffers van de bloedbaden die vorig jaar in Egypte zijn aangericht onder demonstranten, hebben in Nederland aangifte gedaan tegen de zittende Egyptische minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Ibrahim. Dat heeft hun advocaat André Seebregts donderdag bekendgemaakt. Seebregts kondigde ook aan aangifte te zullen doen tegen andere leiders, zoals voormalig waarnemend president Adly Mansour.

Hun advocaat André Seebregts maakte donderdag ook bekend dat aangifte zal worden gedaan tegen andere leiders, zoals toenmalig waarnemend president Adly Mansour.

De aangifte tegen Ibrahim is gedaan wegens misdaden tegen de menselijkheid. Minister Ibrahim is het hoofd van Egyptische veiligheidsdiensten die de bloedbaden aanrichtten. Een van de in Nederland woonachtige slachtoffers raakte gewond. De andere drie waren er getuige van hoe links en rechts van hen mensen werden neergeschoten. De Nederlanders waren zelf demonstranten en op vakantie of speciaal om te demonstreren naar Egypte gegaan.

De bloedbaden waar de Nederlanders bij waren vonden in juli en augustus plaats in de Egyptische hoofdstad Caïro bij het plein bij de Rabaa al-Adawiya moskee, het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde en bij het Manassa Memorial. Op het Rabaa-plein schoten de veiligheidsdiensten ruim 800 aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi dood.

De aangifte tegen de Egyptische minister is mogelijk door de Wet Internationale Misdrijven. Die biedt de mogelijkheid om in Nederland aangifte te doen als slachtoffers de Nederlandse nationaliteit hebben. De kans dat minister Ibrahim naar Nederland komt is niet groot, maar hij kan wel bij verstek worden veroordeeld. Het is de eerste keer dat in Nederland een dergelijke aangifte wordt gedaan tegen een buitenlandse minister.

Seebregts liet weten ook aangifte te zullen doen tegen voormalig interim-president Mansour en oud-premier Hazem al-Beblawi en kopstukken van de marechaussee, special forces en en inlichtingendiensten.

Tegen de zittende president Abdel Fattah al-Sisi is dat nog niet mogelijk, omdat de Nederlandse wet dat volgens Seebregts niet toestaat bij een zittend staatshoofd.