Nieuws/Buitenland
909055912
Buitenland

Belgische tegenstanders kernuitstap zijn jaloers op Nederland

De Vlaamse energieminister Zuhal Demir

De Vlaamse energieminister Zuhal Demir

Brussel - De komst van twee nieuwe kerncentrales in Nederland is voor Vlaamse media het belangrijkste nieuws uit het coalitieakkoord. België staat juist op het punt om een besluit te nemen over de sluiting van alle kerncentrales. Tegenstanders kijken met een jaloerse blik naar de Haagse voornemens.

De Vlaamse energieminister Zuhal Demir

De Vlaamse energieminister Zuhal Demir

Met de verlengde levensduur van Borssele en twee nieuwe kerncentrales moet Nederland, zo blijkt uit het coalitieakkoord, op een schone manier minder afhankelijk worden van aardgasimport.

België staat op het punt om precies het tegenovergestelde te doen. De federale regering overweegt om uiterlijk in 2025 alle kerncentrales te sluiten en met subsidies twee nieuwe aardgascentrales te openen.

De kernuitstap zorgt al weken voor een politieke soap bij onze zuiderburen. Binnen de federale regeringcoalitie, met de bijnaam Vivaldi, ligt met name de liberale MR dwars. De leider van deze Franstalige partij deelt op sociale media driftig het nucleaire nieuws uit Nederland.

Belgenmop

De Vlaamse energieminister Zuhal Demir, eveneens tegenstander van de kernuitstap, kijkt met een jaloerse blik naar het noorden: „Nederland houdt propere kerncentrale open en bouwt twee nieuwe. Vivaldi sluit propere centrales, vervangt ze door vervuilende gascentrales en begint vervolgens te bouwen aan nieuwe. Ik voel een nieuwe Belgenmop ontstaan.”

De Belgische premier Alexander De Croo is door de VRT geconfronteerd met de Nederlandse nucleaire ambities. „Nederland neemt een aantal interessante keuzes”, stelt De Croo tegenover de Vlaamse omroep. „Op het gebied van energie kijken ze echt wel vooruit en met open blik naar de technologie van de toekomst. Ook in ons land willen we een energiestrategie voor de komende 30 à 40 jaar uitzetten. We moeten daarbij onze eigen politiek voeren. Ook in België zijn er vandaag opties die geëvalueerd moeten worden, en dat zal een rationele keuze zijn. Die keuze is nog niet gemaakt.”