Nieuws/Binnenland
909180
Binnenland

Leger kapt naaldbossen

Defensie wil hele stukken naaldbos kappen die al decennialang rond verscheidene munitiecomplexen in ons land staan.

Naaldbomen bevatten meer olie en hars dan loofbomen, waardoor ze bij brand heftiger en langer vuur opleveren. Ofschoon deze situatie al sinds mensenheugenis bestaat, wordt naaldhout in de buurt van de munitieopslagen nu te gevaarlijk geacht. Momenteel wordt geïnventariseerd bij welke locaties naaldbomenkap noodzakelijk is.

De krijgsmacht heeft nog tien plekken door heel Nederland waar munitie wordt bewaard, onder meer op Beetgumermolen in Leeuwarden, Ruinen in Pesse, De Kom in Wassenaar, De Kiek in Alphen en complexen in Veenhuizen, Staphorst, Ritthem en Coevorden.

Wildgroei

Volgens veiligheidsadviseur Jeffrey Kooiman van Defensie is de situatie op de verschillende opslagplaatsen zeer verschillend. „Jarenlang gold de regel dat uitbreiding van naaldbomen moest worden tegengegaan. Dat bleek op meerdere manieren uitlegbaar: bij de ene opslag is nu geen naaldboom te vinden, terwijl bij de andere een wildgroei is ontstaan”, zo meldt hij in het gisteren verschenen bulletin van de materieeldienst.

Om te bepalen welke bomen het loodje moeten leggen, huurde Defensie onlangs een extern expertisebureau in. Dit kwam slechts met vage aanbevelingen, zo valt af te leiden uit de woorden van Kooiman: „Ze concludeerden dat er geen massief naaldbomenbos voor de deur mag staan. Maar wat is massief? Hoe dicht moeten de bomen daarvoor op elkaar staan en in hoeveel rijen?” Kooiman voorspelt „nog het nodige onderzoek voordat maatregelen volgen”.

Op voorhand zegt Defensie dat ’een enkele boom’ het probleem niet is. „Maar als een naaldboombos direct voor een magazijn staat, kan dat bij brand verstrekkende gevolgen hebben”, zo zet de veiligheidsadviseur de deur wagenwijd open voor rigoureuze kap in de nabije toekomst.

Zegsman Imke Boerma van Staatsbosbeheer meldt dat Defensie als eigenaar van de militaire terreinen in principe zelf mag beslissen over de kap. „Maar dit gaat dan wel in overleg met de provincies waarin de bomen verdwijnen.” Volgens Boerma vervangt Staatsbosbeheer zelf ook naaldbomen door loofbomen. „Maar dat is vanuit de wens om meer verscheidenheid te creëren en niet vanwege de brandrisico’s.”