Nieuws/Binnenland
909322
Binnenland

Veel mensen met plasproblemen

Meer dan een half miljoen Nederlanders heeft last van incontinentie. En een nóg grotere groep, driekwart miljoen, heeft af en toe tot vaak last van plasklachten.

Daarnaast zegt een op de drie Nederlanders iemand in de directe omgeving te kennen die met plasklachten te maken heeft. Bij die klachten varieert het van urineverlies tot plas niet goed op kunnen houden. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Continentie Stichting Nederland (CSN) onder 1000 Nederlanders.

Er is wel verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen melden als klacht de sterke aandrang tot plassen. Mannen hebben meer te maken met een moeilijker op gang komende plas.

Taboe

Ondanks de grote groep mensen die last heeft van plasklachten, is het onderwerp nog steeds taboe. Vijftien procent van de mensen met plasklachten praat hier uit schaamte nooit over en nog eens 20 procent doet dit soms wel, maar vindt het niet prettig. En als men het er wel over heeft is dat vooral met de eigen partner gevolgd door familie en kennissen. De huisarts komt pas op plaats vier, waarbij mannen sneller naar de huisarts gaan dan vrouwen voor dit probleem.

Ook bestaat er veel onwetendheid. Zo denkt een op de vier dat plasklachten vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen, terwijl de werkelijkheid andersom is. Vooral ouderen denken dat. Prof. dr. Ruud Bosch, uroloog bij UMC Utrecht en bestuurslid van CSN: „Veel mensen beseffen de impact van het hebben van plasklachten niet. Het is nog steeds lastig om hier over te beginnen. Veel mensen komen daardoor in een sociaal isolement terecht, terwijl er zeker oplossingen zijn.”

Uit het onderzoek komt tevens voort dat de drie grootste ergernissen bij openbare toiletten van de Nederlander zijn: een vieze wc-bril; een vieze geur; een voorganger die de wc niet heeft doorgetrokken. Mannen ergeren zich sneller aan een wachtrij voor de wc dan vrouwen die juist het ontbreken van een wc-bril of een vieze wc-bril ergerlijk vinden.