Nieuws/Binnenland
90978
Binnenland

Tegenstanders uitten ongenoegen: ’Macri no grata’

Officieel welkom voor president van Argentinië

AMSTERDAM - Koning Willem-Alexander heeft maandagmorgen op de Dam in Amsterdam de Argentijnse president Mauricio Macri officieel welkom geheten. Macri is met zijn vrouw Juliana Awada voor een tweedaags staatsbezoek in Nederland. Het presidentspaar was zaterdag al aangekomen en logeerde afgelopen nacht al in het Koninklijk Paleis.

Koning en president inspecteerden na het spelen van de volksliederen de erewacht die voor het paleis stond opgesteld. Later op de ochtend legt Macri ook een krans bij het nationaal monument.

Aan beide kanten van de Dam bevonden zich Argentijnse demonstranten. Eén groep scandeerde steun voor de president, aan de andere kant waren tegenstanders die hun ongenoegen uitten onder de noemer ’Macri no grata’, Macri is ongewenst.

Vol programma

Macri heeft een volgepakt programma waarin uitbreiding van de handel en bevordering van de economische samenwerking belangrijke bestanddelen vormen. In de Beurs van Berlage wordt maandagmiddag door beide paren een deel van een Argentijns-Nederlands zakenforum bijgewoond. Dinsdag gaat de president naar de haven van Rotterdam en heeft hij gesprekken aan het Binnenhof, onder andere met demissionair minister-president Mark Rutte.

Koningin Máxima heeft de in 2015 aangetreden Macri al een aantal keren ontmoet, en de koning maakte met hen kennis tijdens de kerstvakantie in Patagonië. Volgens Argentijnse media kan de relatie tussen Máxima en Macri helpen bij het openen van deuren bij het Nederlandse bedrijfsleven.

Het is de eerste keer dat een Argentijnse president op staatsbezoek is. In 1993 was Macri’s verre voorganger Carlos Menem op officieel bezoek. Koningin Beatrix bracht in 2006 een staatsbezoek aan het geboorteland van haar schoondochter, die toen samen met Willem-Alexander ook meeging.