909807
Binnenland

Homo, hoer, Marokkaan en jood meest gebruikte scheldwoorden

'Homo', 'hoer', 'marokkaan' en 'jood' zijn de meest gebruikte scheldwoorden door scholieren vanaf 8 jaar. Kinderen baseren zich bij scheldwoorden eerder op seksualiteit, etniciteit en religie dan op uiterlijke kenmerken of 'foute' kleding.

Dat concluderen de Nationale Academie voor Media en Maatschappij (NAMM) en stichting de Kinderconsument op basis van een inventarisatie waar Metro over bericht.

De inventarisatie is gedaan naar aanleiding van de zogenaamde PestThermometer die woensdag wordt gelanceerd. Dat is een poll waarmee leerkrachten kunnen bijhouden welke scheldwoorden scholieren gebruiken. ,,Wij willen de beerput van het pesten laten zien, de rauwe werkelijkheid”, aldus Bamber Delver, de directeur van de NAMM.

Actualiteit

Bamber noemt het opvallend dat vooral op vmbo-scholen de actualiteit een grote rol speelt bij het pesten. Delver: ,,Het woord Jood gebruiken als scheldwoord is erg in opkomst, zo horen we van docenten door heel het land. De onrusten in de Gazastrook hebben daar zeer waarschijnlijk mee te maken.”

De eerste resultaten van de PestThermometer worden 30 oktober aanstaande gepresenteerd.