Nieuws/Binnenland
909837
Binnenland

Alcoholslot op hol door fruit

Het alcoholslot is weer in opspraak. Zelfs als bestuurders geen druppel hebben gedronken, kan het apparaat op tilt slaan. Dat kan al gebeuren als er alcoholdampen vrijkomen bij het gebruik van ruitenwisservloeistof, handgel of het consumeren van ijs, fruit of medicijnen.

Wanneer het slot een dergelijke foutmelding registreert, kan de gebruiker echter nergens terecht om het tegendeel te bewijzen.

Op een politiebureau of in het ziekenhuis, waar je dergelijke testen kunt laten uitvoeren, worden automobilisten geweigerd en daardoor lopen bestuurders die aan het peperdure alcoholslotprogramma deelnemen de kans hun rijbewijs alsnog onterecht kwijt te raken.

Kansloos

„Het alcoholslot kan geen onderscheid maken tussen mondalcohol en bloedalcohol”, stelt mr. Annemiek van Spanje van KHDS Advocaten, die veel bestuurders bijstaat in hun strijd tegen het CBR. „Je bent kansloos als het apparaat een foutmelding geeft, want je wordt dus simpelweg niet in staat gesteld het tegendeel te bewijzen. Een cliënt belde mij onlangs in paniek op, omdat zijn alcoholslot voor de vierde keer onterecht aangaf dat hij had gedronken. Ik adviseerde hem om naar een politiebureau te rijden om daar een ademalcoholanalyse te laten doen, maar hij werd overal weggestuurd.”

Gek

De raadsvrouw nam vervolgens zelf contact op met de politie. „Ze vertelden mij dat hij was heengezonden omdat er (ondanks dit signaal) geen verdenking van rijden onder invloed bestond en er dus geen ademalcoholanalyse mocht worden afgenomen. Dat is natuurlijk gek: zij zeggen geen verdenking te hebben, terwijl ditzelfde signaal aan de andere kant voor het CBR wel een reden is om iemand uit het programma te zetten en het rijbewijs ongeldig te verklaren.”

Ongeldig

„CBR en slotleverancier Draeger waarschuwen de deelnemers voor het probleem. Dat doen we omdat iedere foute blaastest meetelt. Na vier keer wordt het rijbewijs ongeldig verklaard”, reageert Nathalie Dingeldein van het CBR, die erkent dat automobilisten geen mogelijkheid hebben aan te tonen dat ze niet hebben gedronken als het apparaat toch een foutmelding geeft.

„Daar voorziet de wet- en regelgeving niet in. In uitzonderlijke gevallen kan de slotleverancier onderzoeken of een foutieve blaastest de deelnemer wel of niet is aan te rekenen. Het ministerie kan die op grond hiervan eventueel kwijtschelden”, stelt Dingeldein.

Duidelijkheid

„Er zijn nu verschillende gevallen bekend”, zegt Van Spanje. „Ook de politie weet zich er geen raad mee en zou graag een aanwijzing van bovenaf krijgen. Ik ga het Openbaar Ministerie vragen of het duidelijkheid wil verschaffen hoe te handelen om vermeende fouttesten te kunnen weerleggen. Ik ben erg benieuwd naar het antwoord.”