Nieuws/Binnenland
909839
Binnenland

Haatprediker niet welkom in Gouda

De radicale prediker Tarik Chadlioui moet worden geweerd uit Gouda. Dit eisen gemeenteraadsfracties CDA en ChristenUnie, die van de radicale imam het eerste voorbeeld willen maken van de keiharde aanpak van haatpredikers, zoals minister Asscher heeft aangekondigd.

Tarik Chadlioui is een van de belangrijkste salafistische fondsenwervers binnen Europa. De Belgisch-Marokkaanse imam – beter bekend onder alias Tarik ibn Ali – haalt miljoenen euro’s op voor de bouw van salafistische moskeeën en ondoorzichtige humanitaire steun aan Syrië.

Extremisme

Ronald Sandee, voormalig MIVD-medewerker en momenteel jihadspecialist bij het Amerikaanse instituut Kronos, beschuldigt hem ervan nauwe banden te hebben met jihadisten.

De zoveelste komst van Chadlioui naar Gouda is voor het CDA aanleiding opheldering te eisen bij het stadsbestuur: „Wat gaat het college doen om te voorkomen dat predikers die aanzetten tot radicalisering en extremisme in Gouda worden toegelaten?” aldus raadslid Huibert van Rossum.

Omstreden

Theo Krins, fractievoorzitter van de ChristenUnie Gouda, zegt dat de imam „op z’n minst omstreden” is. „Hij wordt ervan beschuldigd banden te hebben met de Duitse terreurgroepering ’Dawa FFM’. Militanten uit deze – verboden – groepering zijn volgens een bericht actief betrokken bij het rekruteren van Syriëstrijders. Ook wil deze organisatie Duitsland omvormen tot een strenge shariastaat, desnoods met geweld.”

Benefieten

Chadlioui is als topfondsenwerver actief in Noorwegen, Denemarken, Duitsland, België, Spanje, Frankrijk en ons land. In Gouda heeft ’Tarik ibn Ali’ ruim een half miljoen euro bijeengehaald tijdens benefieten in juni (300.000 euro) en in juli (260.000 euro) voor de bouw van één nieuwe moskee. Films van die bijeenkomsten zijn door de prediker zelf gedeeld op YouTube.

Kazerne

„De Marokkaanse gemeenschap in Gouda heeft de wens om de drie bestaande moskeeën samen te voegen tot één nieuwe El Wahdamoskee. Ze hebben daarbij hun oog laten vallen op de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne”, aldus Krins. Het multifunctionele islamitische centrum moet gaan bestaan uit een gebedsruimte, dertig klaslokalen voor onderwijs, een mortuarium en dodenwassingsruimte, seniorenwoningen en feest- en congreszalen.

Invloeden

Salafist Chadlioui „kan gezien worden als één van de belangrijkste invloeden achter de inmiddels verboden organisaties Sharia4Belgium en de Duitse groep Millatu Ibrahim, maar ook de Nederlandse groep Sharia4Holland”, aldus onderzoeker Sandee, voormalig expert terrorismefinanciering binnen de Nederlandse geheime dienst MIVD. „Via sociale media heeft hij veel contacten met jonge mannen uit België, Nederland en Duitsland die op jihad zijn gegaan naar Syrië.”

Liedjes

In Nederland is Chadlioui behalve in Gouda ook actief geweest in onder meer Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Oktober vorig jaar reisde Chadlioui persoonlijk naar Syrië met de Nederlandse hulporganisatie World Wide Relief uit Hilversum. Aanwezig was onder anderen een radicale prediker uit Hilversum, die in liedjes de jihad verheerlijkt.

Tarik Chadlioui startte acht jaar geleden zijn carrière als radicale prediker in Antwerpen. Hij vertrok uiteindelijk met zijn gezin naar Caïro nadat het in België verboden werd de nikab te dragen.