Nieuws/Binnenland
910272
Binnenland

Artsen Sierra Leone vliegen zaterdag terug

De twee Nederlandse artsen die in Sierra Leone mogelijk besmet zijn geraakt met ebola, vliegen zaterdag naar Nederland. Dat zei directeur Pien Bax van de Lion Heart Foundation, waarvoor de artsen werken. Nog onduidelijk is wanneer ze aankomen. In Thailand zit ook een Nederlander die mogelijk de ziekte heeft.

De 31-jarige Nick Zwinkels uit Reeuwijk en Erdi Huizenga (39, Apeldoorn) worden met een vliegtuig van hulpdienst International SOS naar Schiphol gevlogen. Het is nog niet duidelijk wanneer ze precies aankomen. De vlucht wordt volgens Bax geregeld door de overheid.

Het ziekenhuis van de Lion Heart Foundation in het Sierra Leoonse Yele waar de artsen werkten is overigens donderdag door de autoriteiten van het land gesloten in verband met de ebola-uitbraak.

Ons land is klaar voor opvang, zei een geschrokken minister Edith Schippers (VWS) vrijdag. Zij probeert een experimenteel geneesmiddel naar Nederland te halen tegen ebola. Verder is in ziekenhuizen getraind en liggen protocollen klaar. „We hebben ervaring met soortgelijke ziektes.”