Nieuws/Binnenland
910406015
Binnenland

PVV’er Marjolein Faber tegen klimaatactivist Lars (12): ’Ga voetballen’

NIJMEGEN - Hij wordt de Greta Thunberg van Nijmegen genoemd, de 12-jarige Lars Westra. Door het provinciebestuur werd hij woensdag op de Gelderse Statendag uitgenodigd om over het klimaat te komen vertellen, maar niet iedereen was blij met zijn komst.

PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber vindt zijn boodschap tenenkrommend. „Jij vertelt dat je een eigen bedrijf hebt, maar je bent niet eens handelingsbekwaam. Dus er zit een organisatie achter jou.”

Ze vervolgt: „Je ouders hadden je hiervoor moeten behoeden. Ik vind het een schande dat jij gewoon misbruikt bent”, zo zei de politica. „Ik gun jou een goed leven, een gelukkig leven. Ik hoop dat je gaat genieten, gaat voetballen, en dat als je wat groter bent je lekker achter de meiden aan gaat, maar laat het maar aan de volwassenen over wat we moeten gaan doen.”

De 12-jarige Lars

De 12-jarige Lars

Volgens Lars klopt daar helemaal niets van en verkondigt hij alleen zijn eigen mening. „Ik laat me niet gebruiken en ik word niet gedwongen door mijn ouders. Ik bepaal alles helemaal zelf. Dit is mijn mening!”

Voorafgaand aan de Gelderse Statendag liet Faber op Twitter al weten: „Hoe ver gaat de provincie nog zakken? Het Gelderse college trekt 12-jarig naïef kind-klimaatsoldaatje voor de camera Jeugdjournaal in de strijd om uw belastinggeld schaamteloos door het klimaatputje te spoelen. Je moet het maar kunnen.”