Nieuws/Binnenland
910489
Binnenland

Borstentekort in Venezuela

Venezuela kampt wel vaker met tekorten, maar het meest recente tekort is nogal een bijzondere: er zijn amper nog borstimplantaten op de Venezolaanse markt.

De door schoonheid geobserdeerde Venezolanen kunnen vrijwel geen implantaten meer krijgen en zijn inmiddels zo wanhopig dat ze samen met hun artsen grijpen naar implantaten van het verkeerde formaat of van een stuk mindere kwaliteit uit China.

Door het lint

Voorheen hadden Venezolanen nogal makkelijk toegang tot implantaten die door de Amerikaanse Food and Drug Administration waren goedgekeurd. Maar artsen zeggen dat de beperkende controle op de valuta ertoe leidt dat lokale zaakjes geen geld hebben om de buitenlandse producten te importeren.

Nu lijkt een tekort aan borstimplantaten natuurlijk in eerste instantie niet een héél dramatisch tekort, maar de chirurgen vrezen toch dat de op uiterlijk bewuste Venezolaanse vrouwen door het lint zullen gaan.

Het land heeft een van de hoogste cijfers in plastische chirurge ter wereld en vooral borstvergrotingen worden haast aan de lopende band uitgevoerd. Uit recente cijfers blijkt dat in 2013 maar liefst 85.000 borstvergrotingen werden uitgevoerd in het land. Alleen in de Verenigde Staten, Mexico, Duitsland en Brazilië (overigens landen waar veel meer mensen wonen) zijn dat er meer.

'Monsterlijk'

Toch is er weinig kans dat de 'getroffen' vrouwen op veel sympathie kunnen rekenen, zeker niet van de overheid. Het consumentisme van de plastische chirurgie rijmt niet helemaal met de retoriek van de socialistische revolutie. Voormalig president Hugo Chavez noemde de obsessie met plastische chirurgie nog 'monsterlijk' en hij vocht tegen de gewoonte om meisjes op hun vijftiende borstimplantaten cadeau te geven.

Op social media neemt een aantal Venezolanen een veroordelende toon aan en noemen de paniek om het implantatentekort een teken dat er vooral ‘teen tekort is aan waarden’. Anderen grappen dat de schaarse Veneezolaanse vrouwen zal dwingen om te beginnen met het ontwikkelen van hun persoonljikheid.