Nieuws/Buitenland
910491
Buitenland

'Massamoord op vluchtelingen'

Terwijl de Libische autoriteiten maandag meldden dat voor de kust meer dan 200 doden zijn gevallen, omdat een propvolle boot met vluchtelingen zonk, meldde de Internationale Organisatie van Migratie (IOM) een massamoord op vele honderden bootvluchtelingen.

Afgelopen week zou een schip met minstens 500 bootvluchtelingen opzettelijk op volle zee tot zinken zijn gebracht, na een conflict tussen vluchtelingen en smokkelaars. De smokkelaars ramden het overvolle schip met een andere boot, nadat de vluchtelingen hadden geweigerd bevelen van de smokkelaars op te volgen.

De IOM spreekt van een mogelijk geval van massamoord en meldde dat er een politieonderzoek loopt. De IOM eist volgens het Italiaanse persbureau ANSA dat er eindelijk legale mogelijkheden komen voor mensen die in Europa bescherming zoeken. „Dat is de enige manier om die criminele bendes te uit te schakelen”, aldus het IOM.

Het drama met de tot zinken gebrachte boot was volgens twee Palestijnse overlevenden woensdag. De boot was 6 september uit de Egyptische haven Damietta vertrokken en koerste richting Malta. Er waren veel gezinnen aan boord en minderjarigen zonder begeleiding, volgens de twee Palestijnen. Het waren vooral vluchtelingen uit Syrië, de Gazastrook, Sudan en Egypte.

De twee hadden zich met meerderen aan een reddingsvest vastgeklampt. Ze stellen dat vrijwel niemand het heeft overleefd. Ze werden vrijdag door de bemanning van een Panamees vrachtschip uit zee opgepikt en naar de Siciliaanse haven Pozzallo gebracht. Dat schip had al 386 vluchtelingen aan boord van een boot die op weg naar Italië in moeilijkheden was geraakt.

Als de melding over de massamoord klopt, is het de grootste ramp met vluchtelingen in de Middellandse Zee van de laatste jaren. Bij een schipbreuk kwamen in oktober vorig jaar bij het Italiaanse eilandje Lampedusa meer dan 300 vluchtelingen om.

Volgens de IOM zijn sinds begin dit jaar minstens 2200 vluchtelingen op de Middellandse Zee verdronken. Zondag nog verdronken 160 mensen toen ook voor de Libische kust een schip met vluchtelingen ten onder ging. De Libische overheid mist de middelen om de vluchtelingenstroom in te dammen. Libië is sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 een verscheurd land zonder daadkrachtige regering.