Nieuws/Buitenland
910493
Buitenland

Oud-SS'er (93) aangeklaagd wegens Auschwitz

Een oud-SS'er van 93 jaar is aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan zeker 300.000 moorden. De man die zich vrijwillig bij de 'beschermingsafdeling' van de nazi's had gemeld, deed in 1944 in Auschwitz mee bij het afpakken van de bagage van net gearriveerde gedetineerden.

Volgens het Openbaar Ministerie in de Noord-Duitse stad Hannover was de man zich er toen van bewust dat de gedeporteerden, voornamelijk Joden, werden vermoord in gaskamers, als zij niet geschikt werden geacht om te werken. Door zijn werk heeft de SS'er volgens de aanklacht de moordmachine gesteund, aldus het OM maandag. De naam van de verdachte is niet bekendgemaakt.

Tijdens het bewind van Hitler vermoordden de nazi's zo'n 6 miljoen Joden in kampen in diverse delen van Europa. Auschwitz was het grootste vernietigingskamp en werd daardoor een symbool van de Holocaust. Na de oorlog werd in de Bondsrepubliek de vervolging van oorlogsmisdadigers niet voortvarend aangepakt. Volgens sommige critici kwam dat doordat in het justitieapparaat veel voormalige nazi's werkten. Jaren later werden soms hoogbejaarde verdachten van oorlogsmisdaden alsnog voor de rechter gedaagd.